Het ministerie voor Buitenlandse Zaken heeft dinsdag het reisadvies aangescherpt voor gebieden in een handvol Europese landen. Voor (delen van) Frankrijk, Hongarije, Portugal, Zwitserland, Tsjechië en Denemarken geldt nu het advies: plan alleen noodzakelijke reizen.

In het geval van Tsjechië, Portugal en Denemarken gaat het om gebieden rondom enkele steden, zoals Lissabon (Portugal), Kopenhagen en Odense (Denemarken) en Praag (Tsjechië).

Andere gebieden binnen die landen blijven wél met code geel aangemerkt, waarmee bijvoorbeeld vakanties niet worden afgeraden.

Voor heel Hongarije gold al een oranje reisadvies, omdat Hongarije maatregelen trof die de bewegingsvrijheid van Nederlanders inperkten. Mochten Nederlanders alsnog afreizen naar het land, dan moesten zij bij terugkomst niet in quarantaine.

Dat geldt niet langer voor Nederlanders die afreizen naar Boedapest. Volgens het ministerie is daar de besmettingsgraad de afgelopen weken snel gestegen, en moeten Nederlanders die terugkeren vanuit de Hongaarse hoofdstad wél tien dagen in quarantaine.

Nog eens elf Franse departementen op 'oranje'

Verder is opnieuw het reisadvies aangescherpt voor enkele Franse departementen. Het ministerie meldt de volgende departementen : L'Ain, Ille-et-Vilaine, Isère, Loire, Loire-Atlantique, Maine-et-Loire, Pas de Calais, Puy de Dôme, Pyrénées Atlantiques, Pyrénées Orientales en Tarn-et-Garonne. Het treft vrijwel de hele zuidelijke Franse grens met Spanje, de omgeving van Lyon en steden als Rennes, Grenoble en Nantes.

Daarnaast zijn Franse grensgebieden aan de Zwitserse stad Genève op 'oranje' gezet. Ook binnen Zwitserland geldt nu een strenger reisadvies voor het kanton Genève, en daarnaast Freiburg en Vaud.

Nederlanders die naar Sardinië gaan moeten negatieve coronatest tonen

Ten slotte is ook het reisadvies naar het Italiaanse eiland Sardinië aangepast met belangrijke informatie. Nederlanders moeten bij aankomst voortaan het bewijs van een negatieve coronatest kunnen overhandigen, die niet ouder is dan 48 uur. Ook moeten Nederlanders zich voor vertrek online registreren.

Reizigers die terugkeren vanuit een oranje gebied worden bij terugkomst aangeraden om tien dagen in quarantaine te gaan.