De klinische proeven van het potentiële coronavaccin van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford zijn zondag weer opgestart in het Verenigd Koninkrijk, laat het farmabedrijf weten op de website. Afgelopen zondag werd er een pauze ingelast nadat er mogelijk ernstige bijwerkingen waren opgetreden bij een Britse proefpersoon.

Het bedrijf, dat samen met de Universiteit van Oxford een van de meest veelbelovende vaccins ontwikkelt, start de proeven weer op na goedkeuring van de onafhankelijke medische onderzoeksautoriteit MHRA. Die heeft na onderzoek besloten dat de Britse proeven veilig door kunnen gaan.

Mogelijk kreeg de proefpersoon een acute ontsteking aan het ruggenmerg. Het was destijds nog niet duidelijk of de klachten een direct gevolg waren van het potentiële vaccin.

AstraZeneca en de Universiteit van Oxford schrijven dat ze in het persbericht geen verdere medische informatie kunnen delen. De relevante gegevens zullen volgens het protocol gedeeld worden in het wereldwijde register van klinische studies.

Op dit moment zit het potentiële vaccin in de derde fase van ontwikkeling. Dat betekent dat het middel op tienduizenden mensen wordt getest. Daarbij kan het voorkomen dat een van de deelnemers toevallig tijdens het onderzoek ziek wordt.

De Europese Commissie sloot al een deal met AstraZeneca en hoopt 300 miljoen doseringen te ontvangen als het vaccin wordt goedgekeurd.