Het reisadvies voor de Griekse eilanden wordt dinsdagochtend aangescherpt van geel naar oranje, zo meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken maandagavond.

Het reisadvies wordt aangescherpt, omdat het aantal mensen dat besmet is geraakt met het coronavirus tijdens een vakantie op de Griekse eilanden flink gestegen is, zegt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken tegen NU.nl.

"Op basis van deze cijfers zijn de Griekse eilanden aangewezen in overleg met het RIVM als risicogebied", aldus de woordvoerder.

Als voor een gebied code oranje geldt, dan adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken alleen naar dat gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Een vakantiereis is dat bijvoorbeeld niet.

Reizigers vanuit de Griekse eilanden wordt vanaf dinsdagochtend aangeraden om thuis tien dagen in quarantaine te gaan.

Het schiereiland Peloponnesos en het Griekse vasteland blijven 'geel'. Voor die gebieden geldt geen advies voor quarantaine en is niet-noodzakelijk reizen toegestaan.

'Meeste mensen maken vakantie af'

Als het reisadvies naar oranje verandert, raadt Buitenlandse Zaken Nederlanders in het land aan om naar huis te gaan wanneer de reis niet noodzakelijk is, omdat het advies gevolgen kan hebben voor de reisverzekering.

Maar de meeste reizigers maken waarschijnlijk hun vakantie af, zegt een woordvoerder van de overkoepelende reisorganisatie ANVR.

"Door de bank genomen maken reizigers nu wellicht hun vakantie af en keren terug met reguliere vluchten. Mochten touroperators ze eerder terughalen, dan zullen ze dat aan hun klanten laten weten."

Het besluit is een "forse klap" voor de toerismebranche, zegt de woordvoerder. De ANVR vindt dat reisadviezen binnen Europa te veel verschillen en dat er betere afstemming moet komen.