Berlijn gaat demonstraties tegen coronamaatregelen verbieden. De Duitse hoofdstad zet duizenden politieagenten in om het verbod te handhaven

De beslissing is genomen vanwege meerdere demonstraties waarbij betogers zich niet of onvoldoende hielden aan de coronamaatregelen. Zo droegen demonstranten geen mondkapjes en hielden ze onderling geen 1,5 meter afstand.

Volgens Andreas Geisel, de Berlijnse senator van Interne Zaken, zien de autoriteiten zich genoodzaakt de demonstraties te verbieden. Daarbij is het belang van de vrijheid van meningsuiting afgewogen tegen de bestrijding van het coronavirus.

"We zitten nog steeds midden in een pandemie, waarbij de besmettingscijfers weer omhoogschieten", aldus Geisel, die het gedrag van demonstranten "onverantwoordelijk" noemde.

"Het is onacceptabel dat demonstranten zich doelbewust niet hebben gehouden aan de regels die met de politie waren afgesproken. Daarmee brengen ze niet alleen zichzelf, maar ook anderen in gevaar."

Berlijn verbiedt coronademonstraties: 'Een te groot risico'
132
Berlijn verbiedt coronademonstraties: 'Een te groot risico'

'Berlijn geen podium voor complottheorieën en extreemrechts'

Geisel zei verder dat Berlijn geen podium moet worden voor "aanhangers van complottheorieën en extreemrechtse groeperingen".

Sinds begin augustus zijn in Duitsland op de meeste dagen meer dan duizend nieuwe dagelijkse besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Veel gevallen waren te herleiden tot een grootschalig protest tegen de maatregelen op 1 augustus, waar tienduizenden mensen op afkwamen.

Komende zaterdag zouden ten minste 22.500 personen naar Berlijn toekomen. De vorige keer dachten organisatoren dat er uiteindelijk meer dan een miljoen aanwezigen waren, terwijl de Berlijnse politie uitging van zeventienduizend demonstranten.

Bij een grote demonstratie tegen de coronamaatregelen op 1 augustus in Berlijn waren veel mensen aanwezig. (Foto: Pro Shots)