4.013 mensen in Nederland zijn in de afgelopen week positief getest op het coronavirus. Dat laat het het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag weten in de wekelijkse update. Dat zijn 23 mensen minder dan vorige week, toen 4.036 nieuwe besmettingen werden gemeld.

Volgens RIVM-epidemioloog Susan van den Hof lijkt het erop dat mensen zijn geschrokken van het stijgende aantal besmettingen en zich daardoor beter aan de regels houden. Of er sprake is van een stabilisatie van het aantal nieuwe besmettingen, durft ze nog niet te zeggen. "De cijfers zijn hoopvol, maar of het echt gestabiliseerd is, moet blijken uit cijfers van meerdere weken."

Het RIVM ziet wel een stijging in ziekenhuisopnames en sterfgevallen. De afgelopen week zijn vijftig COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis, vorige week waren dat 38. Ook het aantal opnames op de intensive care (ic) laat een toename zien: afgelopen week werden 25 coronapatiënten opgenomen op de ic, de week ervoor waren dat er 18.

Zestien mensen overleden de afgelopen week aan de gevolgen van het virus, een stijging ten opzichte van vorige week, toen negen sterfgevallen werden gemeld.

Niet alle patiënten zijn in de afgelopen week positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden; sommige patiënten worden pas later gemeld. Ook is het daadwerkelijke aantal besmettingen waarschijnlijk groter, omdat niet iedereen met klachten zich laat testen.

Aantal testen, besmettingen, opnames en sterfgevallen per week

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Meer testen afgenomen, percentage positieve testen nagenoeg gelijk gebleven

Het aantal afgenomen coronatests is de afgelopen week wederom gestegen: in de week van 10 tot 16 augustus hebben 102.487 mensen zich laten testen op het virus: een toename van meer dan 3.500 ten opzichte van de week ervoor.

Van de testen waarvan het resultaat bekend is, bleek 3,5 procent positief te zijn. In de meeste regio's is het percentage positieve testen nagenoeg gelijk gebleven. In de regio's Rotterdam-Rijnmond, Amsterdam, Haaglanden, West-Brabant en Zuid-Holland-Zuid werden de meeste positieve testen afgenomen. "Dit zijn ook regio's waar de meeste bekende clusters zijn", aldus het RIVM.

Het valt het RIVM op dat het aantal positief geteste personen nu in alle leeftijdsgroepen sterk toeneemt. "We zien nog steeds dat het grootste aantal besmettingen in de jongere leeftijdsgroepen plaatsvindt", aldus Van den Hof. "Maar die besmetten ook weer mensen van hogere leeftijd."

Rutte en De Jonge kondigen mogelijk lokale maatregelen aan op persconferentie

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid gaan dinsdag waarschijnlijk nieuwe lokale maatregelen aankondigen tijdens een ingelaste persconferentie, die om 19.00 uur begint. Daarnaast zouden Rutte en De Jonge de Nederlanders er nog eens op willen wijzen dat ze de regels om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan moeten naleven.

Aanleiding voor de persconferentie is volgens De Jonge het stijgende aantal besmettingen dat de afgelopen periode werd gezien. "De oplopende besmettingen geven reden tot zorg. We zullen daar een aantal extra stappen in moeten zetten om te zorgen dat we het virus eronder krijgen", zei De Jonge maandagavond voorafgaand aan het Veiligheidsberaad.