Nederland scherpt het advies voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk aan, omdat de Britse regering een quarantaineplicht heeft ingesteld voor reizigers uit Nederland. Dat vertelt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in gesprek met NU.nl.

De maatregel wordt in de nacht van vrijdag op zaterdag om 5.00 uur van kracht. Reizigers die daarna vanuit het VK naar Nederland komen, hoeven niet in zelfquarantaine, meldt het ministerie. "Er geldt geen verhoogd risico op een coronabesmetting."

De Britse minister van Transport Grant Shapps maakte donderdagavond bekend dat een quarantaineplicht wordt ingesteld om te voorkomen dat het aantal besmettingen in het Verenigd Koninkrijk opnieuw toeneemt.

Ook reizigers vanuit Frankrijk, Monaco, Malta, Aruba en de Turks- en Caicoseilanden moeten vanaf zaterdag in quarantaine als zij afreizen naar het VK. Frankrijk kondigde eerder op de vrijdagochtend al aan met soortgelijke maatregelen te komen voor reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk.

Vanwege de oplaaiing van het coronavirus in Europa besloten veel landen onlangs hun lijst met 'veilige landen' aan te passen. Onder meer Finland besloot het reisadvies voor Nederland aan te passen, waarna het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ook een oranje reisadvies instelde naar Finland.