Mogelijk wordt de streng geadviseerde zelfquarantaine verkort van veertien naar tien dagen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) overhandigt deze week een advies aan het ministerie van Volksgezondheid, dat de politici vaak overnemen.

Momenteel wordt alle reizigers die terugkeren uit zogeheten risicogebieden en huisgenoten van coronapatiënten opgedragen om veertien dagen zo veel mogelijk binnen te blijven.

Volgens RIVM-baas Jaap van Dissel en directeur publieke gezondheid bij de GGD, Nicolette Rigter, houdt niet iedereen zich even goed aan de coronamaatregelen. Het verkorten van de quarantaineperiode zou het minder belastend maken voor betrokkenen en betere naleving van regels bewerkstelligen.

Daarnaast noemde Van Dissel dinsdagmiddag tijdens de briefing aan de Tweede Kamer nog een argument vanuit de medische hoek. "91 procent van de Nederlanders raakt binnen tien dagen na een mogelijke besmetting ernstig ziek. Dan kan je je afvragen of de laatste vier dagen quarantaine nog noodzakelijk zijn, als vrijwel iedereen al binnen tien dagen klachten krijgt en dan tot isolatie kan overgaan."

Diverse landen maken al gebruik van kortere zelfquarantaine

Een tien dagen durende zelfquarantaine is niet ongekend. Binnen de Europese Unie kozen onder meer Zwitserland en Oostenrijk voor een dergelijke periode, terwijl binnen de Verenigde Staten het Centers for Disease Control een tiendaagse quarantaine adviseert.

Van Dissel wil niet al te ver vooruitlopen op het advies. Hij wil met het Outbreak Management Team nog eens kritisch naar alle beschikbare data kijken en dan een "reëel voorstel" naar het ministerie sturen.