4.036 mensen in Nederland zijn in de afgelopen week positief getest op het coronavirus, meldt Jaap van Dissel, directeur van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dinsdag tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer. Het is een toename van 1.448 ten opzichte van de 2.588 besmettingen die vorige week werden gemeld.

Het gaat om een stijging van 56 procent. Maandag werden er 630 nieuwe besmettingen gemeld. Dat was de grootste toename in 24 uur tijd sinds eind april. Dinsdag kwamen er 779 bij. Wel wordt er nu veel meer getest dan in april.

Ook werden in de afgelopen week 38 COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis, 6 minder een week eerder. Negen mensen zijn overleden als gevolg van het coronavirus, drie meer dan vorige week.

De ziekenhuisopnames blijven waarschijnlijk achter doordat veel van de positief geteste personen jongeren zijn. Een kwart van de positief geteste personen is tussen de 20 en 29 jaar. Zij komen over het algemeen minder vaak in het ziekenhuis terecht. Wel kan een groot aantal besmette jongeren op termijn tot problemen leiden, omdat zij onder anderen hun ouders of grootouders kunnen besmetten. De helft van de coronapatiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen zijn ouder dan zestig.

Niet alle patiënten zijn in de afgelopen week positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden: sommige patiënten worden pas later gemeld. Ook ligt het daadwerkelijke aantal besmettingen waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen met klachten zich laat testen.

Na persconferentie zes keer meer tests ingepland

In de week van 27 juli tot en met 2 augustus hebben 101.905 mensen zich laten testen. Vorige week waren dat er bijna honderdduizend. Het gaat om een afname van zo'n drieduizend geteste personen. Na de persconferentie van premier Mark Rutte werden donderdagavond wel zes keer zo veel coronatests ingepland als op een normale avond. Binnen een uur maakten tweeduizend mensen een afspraak.

Het percentage positieve tests nam toe tot 3,6. Vorige week was dat nog 2,3 procent. Het reproductiegetal is 1,30, tegenover 1,20 een week eerder. "Dit betekent dat 100 mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus samen leiden tot 130 andere mensen die besmet worden", legt het RIVM uit.

Bij 30 procent van de besmette personen werd er volgens Van Dissel afgelopen week geen bron- en contactonderzoek uitgevoerd. Tot vorige week was dat steeds het geval bij minder dan 10 procent van de besmette personen, maar door de toename in het aantal besmettingen en personeelstekorten lukt het onderzoek nu steeds vaker niet.

Grote regionale verschillen in aantal besmettingen

Er zijn grote regionale verschillen in het aantal meldingen. De meeste meldingen komen uit Zuid-Holland, net als een week eerder. Ook in Noord-Holland en Noord-Brabant werd een hoog aantal besmettingen gemeld. Het percentage positieve testen is in bijna alle regio's hetzelfde als vorige week.

Er zijn momenteel 379 actieve clusters in Nederland bekend. Dat is een toename van 137 clusters van drie of meer gerelateerde besmettingen.

405 positief geteste personen zijn in de veertien dagen voor hun besmetting werd vastgesteld in het buitenland geweest. 22 procent is in Frankrijk geweest, 16 procent in Spanje, 10 procent in Duitsland, 9 procent in België en 7,4 procent in Turkije en Malta. Dit betekent niet dat zij ook allemaal in het buitenland besmet zijn geraakt.