De gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD's) hebben de afgelopen week net geen 99.000 coronatests afgenomen. Dat zijn zo'n drieduizend tests minder ten opzichte van de voorgaande week. Het percentage geteste personen dat een positieve testuitslag krijgt, nam opnieuw toe, naar zo'n 3,5 procent.

Dat blijkt uit cijfers van het coronadashboard, waar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dagelijks melding maakt van de nieuw vastgestelde besmettingen. Tot dusver ging het om 3.466 nieuwe ziektegevallen, dinsdag volgen officiële cijfers.

Zowel het aantal nieuw vastgestelde besmettingen als het percentage positief geteste personen lijkt ten opzichte van voorgaande weken opnieuw te versnellen.

Afgenomen coronatests en percentage positieve testen:

  • 20 - 26 juli: 111.764 tests, waarvan 1.329 een positieve uitslag kregen (1,2 procent)
  • 27 juli - 2 augustus: 101.905 tests, waarvan 2.588 positief (2,5 procent)
  • 3 - 9 augustus: 98.978 tests, waarvan +- 3.466 positief (3,5 procent)
  • Bij de cijfers van vorige week gaat het om een voorlopige schatting, gezien officiële cijfers dinsdag volgen

GGD's: stijging van hoeveelheid ingeplande coronatests zet door

De daling van de hoeveelheid afgenomen tests is enigszins opvallend. Volgens de GGD's werden namelijk fors meer coronatests ingepland na de persconferentie van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge, die het land wilden "wakker schudden".

Een woordvoerder van de GGD-koepel stelt dat de persconferentie geen windeieren heeft gelegd. "Terugkijkend op vorige week, blijkt dat maandag tot en met woensdag minder tests werden ingepland, dit donderdag (dag van de persconferentie, red.) stabiliseerde en vanaf vrijdag meer tests zijn ingepland."

Daarnaast moet er nog een vertraging worden meegerekend, aldus de woordvoerder. "Veel mensen die zaterdag en zondag hebben gebeld, worden vandaag of morgen pas getest." De verwachte toename van het aantal afgenomen coronatests wordt dus aankomende week verwacht.