Duitsland dekt definitief de kosten voor coronapatiënten uit Nederland en andere EU-lidstaten die in Duitsland behandeld zijn, vertellen woordvoerders van de Duitse en Nederlandse gezondheidsministeries in gesprek met NU.nl. Een bedrag van om en nabij de 2,3 miljoen euro wordt door de oosterburen kwijtgescholden.

Tijdens de COVID-19-pandemie nam Duitsland maandenlang de zorg voor 58 patiënten over, omdat de intensivecareafdelingen in Nederland overvol dreigden te raken. Het gros van de Nederlandse patiënten (48) werd opgevangen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, die aan Nederland grenst.

De laatste Nederlandse patiënt die in Duitsland werd behandeld, overleed begin juni in een Duits ziekenhuis.

Duitsland kon de hulp aanbieden doordat het over een van de grootste aantallen ic-bedden van Europa beschikt: in totaal meer dan 30.000 bedden. Daarnaast had het land de corona-uitbraak snel onder controle.

Duitsland wil ook zorg Franse, Italiaanse, Spaanse en Belgische patiënten betalen

Medio april liet de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn al weten dat zijn land ook wilde opdraaien voor de zorgkosten. Duitsland ving ook Italiaanse, Franse, Spaanse en Belgische patiënten op en vermoedde dat voor in totaal zo'n 20 miljoen euro aan zorg is verleend aan buitenlandse patiënten.

Een formeel aanbod voor de kostendekking bleef echter maandenlang uit, maar is recentelijk naar de EU-lidstaten verstuurd. Er moest voor september gereageerd worden, maar Nederland heeft dat aanbod al officieel geaccepteerd. Het is nog niet duidelijk of andere landen ook al gereageerd hebben.

Volgens woordvoerder Sebastian Gülde van het Duitse ministerie hebben alle andere landen meer patiënten naar Duitsland overgeplaatst dan Nederland. Dat betekent echter niet dat het kleinste percentage van de geschatte 20 miljoen euro is besteed aan Nederlandse patiënten, aangezien niet per land duidelijk is hoelang patiënten op de Duitse ic's hebben gelegen.

Spahn noemt de tegemoetkoming een voorbeeld van solidariteit. "Europa staat samen, zelfs in tijden van crisis", sprak de Duitse gezondheidsminister eerder. Voormalig minister voor Medische Zorg en Sport Martin van Rijn uitte medio juni al zijn dankbaarheid voor de Duitse solidariteit.