De persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft donderdagavond geleid tot massale drukte bij de GGD's. Een woordvoerder zegt in gesprek met NU.nl dat de telefoonlijnen zijn "ontploft" door de plotselinge drang van Nederlanders om coronatests in te plannen.

Normaliter zouden maximaal driehonderd tests zijn ingepland, maar donderdagavond liep dat aantal binnen één uur op tot zo'n tweeduizend. Callcenters van de GGD's moesten uiteindelijk langer openblijven om iedereen aan een afspraak te helpen.

De cijfers gelden als een kleine overwinning voor premier Rutte, die de persconferentie wilde gebruiken als een wake-upcall voor Nederland. Volgens de premier worden coronamaatregelen niet meer goed nageleefd en moeten mede daarom nu extra maatregelen worden genomen.

Analyse: 'Rutte hoopt met strenge toon iedereen wakker te schudden'
317
Analyse: 'Rutte hoopt met strenge toon iedereen wakker te schudden'

'Testen, testen, testen, blijft ons devies'

Het aantal mensen dat zich liet testen op het coronavirus, leek in een neerwaartse spiraal te zitten. In de week van 20 tot en met 26 juli lieten 111.764 personen zich testen, zo'n 10.000 personen meer dan vorige week (101.905).

GGD GHOR, de overkoepelende organisatie van alle GGD's in Nederland, laat weten verheugd te zijn over de interesse om coronatests in te plannen. "Testen, testen, testen, blijft ons devies. Wij zijn blij dat zo veel mensen hebben gebeld."

De woordvoerder van de GGD GHOR kon niet vertellen uit welke regio de meeste telefoontjes kwamen. Die data worden later uitgesplitst en onderzocht.