De horeca moet gasten om hun contactgegevens vragen. Het achterlaten van deze gegevens is echter niet verplicht. Premier Mark Rutte maakte dit donderdag bekend tijdens een persconferentie over het coronavirus. Het kabinet hoopt met deze maatregel dat de GGD snel met bezoekers in contact kan komen als ze in beeld komen bij een bron- en contactonderzoek.

Verder moet een horecazaak maximaal twee weken dicht als er een bronbesmetting is vastgesteld. Dat geldt ook voor musea, bioscopen pretparken en andere recreatieve instellingen.

"In de horeca verslapt het naleven van de regels", aldus Rutte. "Mensen kunnen nog steeds uit eten en naar een terras, maar overal geldt: zitten op een vaste plek, vooraf reserveren en een gezondheidscheck."

Alle bezoekers krijgen het verzoek hun naam en telefoonnummer achter te laten. Het achterlaten van deze gegevens gebeurt op vrijwillige basis. Het gaat hierbij om personen die zowel binnen als buiten zitten. De omvang van de horecazaak speelt hierbij geen rol.

Premier Rutte geeft toelichting op de nieuwe maatregelen voor de horeca
59
Premier Rutte geeft toelichting op de nieuwe maatregelen voor de horeca

'We moeten meewerken aan het bron- en contactonderzoek'

Volgens de premier kan een tweede golf alleen worden voorkomen als iedereen meewerkt. "In Goes en Hillegom zag je dat de aanpak werkt", zegt hij. Hiermee verwijst Rutte onder meer naar de uitbraak van COVID-19 onder bezoekers van een café.

"Wij moeten ons met zijn allen aan de regels houden en meewerken aan het bron- en contactonderzoek. Als het virus dan toch nog ergens opflikkert, kunnen we het dan uittrappen."

De persconferentie werd dinsdag onverwachts aangekondigd vanwege de snelle toename van het aantal coronabesmettingen in Nederland. Diezelfde dag meldde het RIVM dat in zeven dagen tijd 2.588 mensen positief waren getest: een verdubbeling ten opzichte van de week daarvoor.

Zowel Rutte als De Jonge braken vroegtijdig hun vakantie af om het land een update te geven over het stijgende aantal besmettingen.