Het coronavirus is volgens premier Mark Rutte bezig aan een "gevaarlijke opmars, de cijfers liegen er niet om". Dat zei hij donderdagavond tijdens een persconferentie. Rutte riep op om drukke plekken in Amsterdam te vermijden.

"Het aantal besmettingen neemt al een paar weken toe en we dreigen de winst te verspelen die we hebben geboekt", zei de premier. "Een tweede lockdown hoeft er niet te komen, maar dat gebeurt niet vanzelf."

Rutte richtte zich vooral op jongeren en riep hen op zich aan de coronamaatregelen te houden en dus 1,5 meter afstand te houden, handen te wassen en binnen te blijven bij klachten. "Corona is niet voorbij, het is geen grap."

Jongeren die zich de afgelopen tijd niet aan de maatregelen hebben gehouden, riep Rutte op om niet in de buurt te komen van mensen met een kwetsbare gezondheid. "Dat risico mag je niet nemen", aldus de premier.

Daarnaast benadrukte Rutte ook het belang van meewerken aan het bron- en contactonderzoek van de GGD's. De laatste dagen klonken steeds meer geluiden vanuit de GGD's dat mensen niet altijd bereid zijn medewerking te verlenen.

Naam en contactgegevens geven bij bezoek horeca

Het kabinet draait eerder aan de horeca gegeven versoepelingen terug. Bezoekers krijgen bij binnenkomst het verzoek hun naam en contactgegevens achter te laten, zodat mensen snel op te sporen zijn bij het bron- en contactonderzoek van de GGD.

Als veel besmettingsgevallen te herleiden zijn tot horecazaken, musea of pretparken, dan kunnen die voor twee weken gesloten worden.

Premier Rutte geeft toelichting op de nieuwe maatregelen voor de horeca
59
Premier Rutte geeft toelichting op de nieuwe maatregelen voor de horeca

Introductieweken zo veel mogelijk online

Daarnaast moeten de introductieweken voor aankomende studenten op de universiteit en hbo- en mbo-instellingen zoveel mogelijk online worden gehouden. "Dus geen ontgroening", aldus de minister-president.

Fysiek mogen introductieactiviteiten alleen doorgaan als het gaat om bijeenkomsten die "informatief van aard" zijn, bijvoorbeeld over de opzet van het studiejaar. Bij die fysieke, kleinschalige, bijeenkomsten moet uiteraard de anderhalvemeterregel in acht worden genomen. Alcohol wordt daarbij niet geschonken en er geldt een eindtijd van 22.00 uur.

Introductieweek vooral online, zonder drank, eindtijd 22.00 uur
68
Introductieweek vooral online, zonder drank, eindtijd 22.00 uur

Reizigers uit risicogebieden getest op Schiphol

Reizigers die uit een als oranje aangemerkt land terugkeren, moeten twee weken in quarantaine blijven en zich bij klachten laten testen.

Het kabinet hoopt daarnaast volgende week een teststraat op Schiphol gereed te hebben waar reizigers uit die risicogebieden getest kunnen worden op het coronavirus. Later moet zo'n teststraat ook op andere luchthavens komen.

Dit verandert er als je met het vliegtuig terugkomt van vakantie
60
Dit verandert er als je met het vliegtuig terugkomt van vakantie

Burgemeesters kunnen meer maatregelen nemen

Rutte benadrukte nog maar eens de belangrijke rol die burgemeesters hebben in het nemen van maatregelen. Ze konden al een mondkapjesplicht invoeren, wat Femke Halsema (Amsterdam) en Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) ook hebben gedaan in bepaalde delen van hun stad.

Daarnaast kunnen burgemeesters publiek verbieden bij sportwedstrijden, de openingstijden van de horeca en winkels inperken. "Die laatste maatregelen kunnen we, indien nodig, oprekken naar landelijk niveau", aldus Rutte.

Rutte: 'Hartstochtelijk zingende Feyenoord-fans tegen de regels'
40
Rutte: 'Hartstochtelijk zingende Feyenoord-fans tegen de regels'

Snel stijgend aantal besmettingen

De persconferentie werd dinsdag onverwachts aangekondigd vanwege het snel toenemende aantal coronabesmettingen in Nederland.

Diezelfde dag meldde het RIVM dat in zeven dagen tijd 2.588 mensen positief waren getest: een verdubbeling ten opzichte van de week daarvoor.