RIVM-epidemioloog Susan van den Hof is deels teruggekomen op haar uitspraak "niet naar Rotterdam te gaan als het niet nodig is" vanwege de vele coronabesmettingen daar. Het blijkt niet om heel de stad te gaan. "Mijd drukke plekken in Rotterdam", nuanceert ze dinsdag in het Radio 1-programma Nieuws & Co.

"Wat ik aan wilde geven, is: vermijd drukke plekken. Dat is eigenlijk de hoofdboodschap", aldus Van den Hof in het radioprogramma.

"Dus 'vermijd Rotterdam', zegt u dan? Het centrum van Rotterdam is druk...", vraagt presentator Lara Rense daarop. Van den Hof antwoordt: "Vermijd alle drukke plekken, en het centrum van Rotterdam is een van de voorbeelden van drukke plekken."

Ook drukke plekken in Amsterdam mijden

Als Rense vraagt of die boodschap betekent dat mensen ook bijvoorbeeld het centrum van Amsterdam moeten mijden, antwoord Van den Hof bevestigend: "Ja, als het niet nodig is, vermijd dan drukke plekken. Dat is eigenlijk de boodschap die de Rijksoverheid al heel lang uitdraagt."

Het RIVM publiceerde dinsdagavond ook een nuancering op zijn website. Onderaan het eerdere nieuwsbericht van dinsdag is toegevoegd: "In de media is onterecht het beeld ontstaan dat het RIVM een negatief reisadvies geeft voor Rotterdam. Dat is niet het geval. We bedoelen dat we mensen vragen om drukke plekken te mijden."

Landelijk ruim 2500 besmettingen

De afgelopen week testten in heel Nederland 2.588 personen positief op het coronavirus, meldde het RIVM eerder op dinsdag. Dat zijn er 1.259 meer dan de 1.329 positieve testuitslagen die vorige week waren gemeld, terwijl er wel minder is getest. Daarnaast neemt ook het aantal ziekenhuisopnames wat toe.

Rotterdam viel op met ruim vijfhonderd nieuwe besmettingen in één week, maar ook enkele andere regio's, zoals Den Haag en West-Brabant, springen in negatief opzicht eruit. "Dat geeft wel reden tot zorg", aldus Van den Hof eerder vandaag in gesprek met NU.nl.

Het hoofd van het Centrum voor Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten van het RIVM zegt wel dat "het moment daar is" om met de regering in gesprek te gaan over hoe het coronavirus in bedwang kan worden gehouden.

Het is nog onduidelijk of dat betekent dat er bijvoorbeeld extra regionale maatregelen worden genomen. Donderdagavond geven premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) een persconferentie.

GGD bezorgd over gedrag mensen

Ook de GGD uit zijn zorgen over het gedrag van mensen bij feestjes, etentjes en barbecues. "Ze houden zich totaal niet aan de coronamaatregelen. Je zou bijna zeggen dat het einde zoek is op deze manier", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

Ook komt het volgens de woordvoerder af en toe voor dat mensen die eigenlijk in quarantaine zouden moeten zitten, worden gebeld door de GGD om te vragen hoe het met ze gaat en dan in de supermarkt blijken te lopen.

"Het zou zoveel schelen als iedereen zich gewoon netjes aan de maatregelen houdt", verzucht Van den Hof, die zegt dat het RIVM nog "goed zicht" op de virusverspreiding heeft.

'Voor je opa en oma doe je het'

Inge Huijskens, arts-microbioloog van het Albert Schweitzerziekenhuis in Dordrecht, heeft "niet het idee dat we de controle kwijt zijn".

Wel hamert ze - net als het RIVM - op het belang van de geldende maatregelen als testen en thuisblijven bij klachten en 1,5 meter houden.

"Ik lees veel dat jongeren er de noodzaak niet van inzien. Ik denk dat die moe zijn van alle beperkingen en denken: het loopt wel los. Communiceer met die jongeren", is haar advies. "En zeg tegen hen: voor je opa en oma doe je het."

Volgens Huijskens zijn aanvullende maatregelen niet nodig maar "moeten we er bovenop zitten".