Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) geven donderdagavond om 19.00 uur een persconferentie waarin ze een update geven over het stijgende aantal coronabesmettingen. Daarnaast kondigen ze "zo nodig aanvullende regionale maatregelen" aan, meldt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dinsdag.

Of die regionale maatregelen er komen is nog onduidelijk, maar de mogelijkheid bestaat dus wel.

Het aantal coronabesmettingen in Nederland loopt al een aantal weken op. Dinsdag 21 juli luidde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de noodklok tijdens de wekelijkse bekendmaking van het aantal besmettingen. Het aantal positieve tests was toen in een week tijd verdubbeld.

Dinsdag meldde het RIVM dat het aantal besmettingsgevallen opnieuw is verdubbeld. In een week tijd zijn ruim 2.500 mensen positief getest op het coronavirus.

Het stijgende aantal besmettingen is volgens het RIVM vooral toe te schrijven aan familiebijeenkomsten, feestjes en borrels op bijvoorbeeld het werk. Tijdens die gelegenheden zouden mensen zich onvoldoende aan de hygiënemaatregelen en de anderhalvemeterregel houden.

Grapperhaus: 'Stijging besmettingen moet ons alert houden'
200
Grapperhaus: 'Stijging besmettingen moet ons alert houden'

Laatste persconferentie was op 24 juni

De laatste persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge was op 24 juni. Toen werden de voorlopig laatste versoepelingen aangekondigd.

PvdA-leider Lodewijk Asscher pleitte er meermaals voor om de Kamer van reces terug te roepen om te debatteren over het oplopende aantal coronabesmettingen.

Dat debat staat gepland voor 12 augustus, maar volgens Asscher is de situatie "te urgent" om daarop te wachten. Het verzoek om het te vervroegen werd onlangs nog geblokkeerd door de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en CU.

De Kamer komt donderdagochtend bijeen om te bepalen of het debat alsnog niet eerder kan plaatsvinden.