De Duitse politie heeft zaterdagavond in Berlijn een grootschalig protest tegen coronamaatregelen beëindigd. Volgens het korps waren er op het hoogtepunt zeventienduizend demonstranten die onderling geen afstand hielden of mondkapjes droegen. De organisatie, die claimt dat honderdduizenden betogers op de demonstratie waren afgekomen, wordt aangeklaagd.

Volgens de Duitse politie zag de organisatie er niet op toe dat betogers een mondkapje droegen en heeft zij weinig moeite gedaan om ervoor te zorgen dat de demonstranten onderling voldoende afstand konden houden.

Rond 18.30 uur begon de politie het park Tiergarten schoon te vegen. Via luidsprekers werd omgeroepen dat de demonstranten zich naar huis moesten begeven, maar veel betogers riepen dat zij nergens naartoe zouden gaan. Daaropvolgend besloot de politie in te grijpen, schrijven Duitse media.

Op sociale media worden beelden van aanhoudingen verspreid. Tijdens de ontruiming van het park probeerde een kleine groep demonstranten het Rijksdaggebouw te bereiken. De politie heeft nog geen informatie over eventuele arrestaties bekendgemaakt.

De Berlijnse politie meldt op Twitter dat achttien agenten bij de betoging gewond zijn geraakt. Drie van hen zijn naar het ziekenhuis overgebracht.

Duizenden bij coronaprotesten in Berlijn: 'Weg met de opgedrongen regels'
133
Duizenden bij coronaprotesten in Berlijn: 'Weg met de opgedrongen regels'

Demonstranten vinden dat hun vrijheid wordt ingeperkt

De demonstranten claimen dat de coronamaatregelen de mensenrechten schenden en dat hun vrijheid wordt ingeperkt. Onder de demonstranten bevonden zich onder anderen tegenstanders van vaccinaties, extreemrechtse groeperingen en ondernemers.

Duitsland telt inmiddels meer dan 200.000 bevestigde besmettingen. In het land zijn ruim negenduizend coronapatiënten overleden.