Drie Amsterdamse horecazaken sluiten deels of tijdelijk de deuren na overleg met de veiligheidsregio en de GGD. Bij één café heeft een personeelslid doorgewerkt terwijl diegene klachten had, terwijl bij de andere zaken waarschijnlijk besmettingsclusters zijn ontstaan, meldt de gemeente in een persbericht.

De horecazaken die maatregelen nemen, zijn Café in the City op het Kleine-Gartmanplantsoen, restaurant No Rules aan het Marie Heinekenplein en Café Zwart op de Dam.

Café in the City gaat na overleg met de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland twee weken dicht, nadat het voorbijkwam in brononderzoek van de GGD. Vermoedelijk zijn er tien besmettingen ontstaan.

Ook bij No Rules is een kleine besmettingscluster ontdekt. De GGD kan ten minste vier besmettingen herleiden tot het restaurant, dat daarom de komende twee weken het bargedeelte sluit.

Bij Café Zwart heeft een personeelslid enkele dagen met klachten doorgewerkt. Hij testte onlangs positief op het coronavirus. De GGD probeert te achterhalen hoeveel bezoekers recentelijk in de kroeg zijn geweest, in het kader van bron- en contactonderzoek. Voorlopig blijft de binnenruimte van het café dicht en zijn bezoekers alleen welkom op het terras.

'Blijf alert en volg de coronaregels'

De gemeente schrijft ook dat veel besmettingen worden waargenomen in de privésfeer, zoals familiebijeenkomsten en op feestjes. "Het is belangrijk dat iedereen alert blijft op het naleven van de coronaregels en voldoende afstand houdt."

Het is niet voor het eerst dat besmettingen herleid worden tot horecagelegenheden. Zo werden eerder deze maand nog 23 besmettingen gelinkt aan een café in Hillegom. Vermoedelijk heeft het virus zich daar kunnen verspreiden doordat personen met milde klachten zich niet lieten testen, redeneerde de GGD Hollands Midden.