Mogelijk wordt in diverse Nederlandse regio's een mondkapjesplicht ingevoerd om lokale uitbraken de kop in te drukken. Dat vertelde voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad woensdagavond na overleg met minister Tamara van Ark (Medische Zorg), het RIVM en de veiligheidsregio's. Een landelijke mondkapjesplicht is vooralsnog niet aan de orde.

In het kort

  • Niet duidelijk waar en wanneer de experimenten van start gaan.
  • RIVM herhaalt dat er geen medisch bewijs is dat een mondkapjesplicht effectief is.
  • Het Veiligheidsberaad, RIVM en kabinet overlegden na een oproep van burgemeesters en een groei van het aantal besmettingen.

In de aankomende weken wordt het experimenteren met lokale regelingen verder onderzocht. Naast de invoering van een lokale mondkapjesplicht, kunnen ook informatiecampagnes opgezet worden.

De lokale maatregelen moeten het gedrag van de inwoners van een gebied positief beïnvloeden en het aantal nieuwe besmettingen op die manier terugdringen, redeneren de deskundigen.

Het is niet duidelijk waar en wanneer de experimenten van start gaan. Vermoedelijk gaat het om gebieden waar momenteel veel nieuwe ziektegevallen worden waargenomen, zoals in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland.

Geen medisch bewijs voor nationale mondkapjesplicht

Volgens RIVM-baas Jaap van Dissel ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat de invoering van een mondkapjesplicht in openbare ruimtes in het hele land effectief is. "Recente studies uit diverse landen hebben dit opnieuw aangetoond", aldus Van Dissel.

Dat een landelijke maatregel uitblijft, betekent volgens de deskundigen niet dat Nederlanders achterover kunnen leunen. "In bepaalde regio's zien we het aantal nieuwe besmettingen sneller stijgen dan normaal. Afstand houden blijft essentieel", zegt Bruls.

De roep om een nationale mondkapjesplicht werd de laatste weken luider. Nadat het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in een week tijd was verdubbeld, riepen onder anderen burgemeesters Femke Halsema (Amsterdam) en Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) op tot meer maatregelen.

Ook hebben gezondheidsexperts het kabinet in een brief gevraagd snel extra maatregelen te nemen. De deskundigen pleitten voor een mondkapjesplicht in de horeca en voor contactberoepen.

Bruls kijkt toe terwijl Van Dissel de pers toespreekt. (Foto: Pro Shots)

Mondkapjes kunnen niet alle clusters voorkomen

Van Dissel denkt echter dat een mondkapjesplicht niet kan voorkomen dat het aantal besmettingsclusters groeit. "We zien veelal nieuwe besmettingen bij familiepartijtjes, studentenfeesten en barbecues. Plaatsen waar mondkapjes niet zouden voorkomen."

Volgens hem was het de vierde keer dat het Outbreak Management Team (OMT) om advies over het gebruik van mondkapjes is gevraagd. Het laatste advies werd deze woensdag gepresenteerd en besproken.

Eerder adviseerde het OMT mondkapjes alleen te verplichten in ruimtes waar de anderhalvemeterregel niet kan worden nageleefd, zoals in het openbaar vervoer en vliegtuigen.

Waarom het OMT geen mondkapjesplicht adviseert
168
Waarom het OMT geen mondkapjesplicht adviseert