Vietnam gaat 80.000 mensen uit de stad Da Nang evacueren. De maatregel volgt nadat vier inwoners van de stad afgelopen weekend positief werden getest op het coronavirus. Dat meldt de Vietnamese regering maandag.

Het gaat voornamelijk om toeristen die de stad uit worden gezet.

De evacuatie gaat volgens de regering minstens vier dagen duren. Vietnamese vliegmaatschappijen zullen de evacués ophalen. Naar verwachting zullen er ongeveer honderd vluchten per dag naar elf Vietnamese steden vliegen om de mensen uit Da Nang weg te halen, meldt de regering in een verklaring.

In Vietnam werd zaterdag de eerste corona-uitbraak sinds april gemeld. Zondag werden er nog eens drie besmettingen gemeld. Alle coronabesmettingen komen uit de stad Da Nang, een centrale kuststad.

Tot nu toe werd Vietnam gezien als een voorbeeld voor veel andere landen vanwege de aanpak van het coronavirus, waarbij de grenzen vroeg werden gesloten en verplichte quarantaines en contactonderzoek werden ingevoerd. Het land heeft tot nu toe iets meer dan vierhonderd besmettingen en geen enkele dode geregistreerd. Vietnam had tot zaterdag bijna de honderd dagen zonder een nieuwe melding van een besmetting gehaald.

Om de nieuwe uitbraak aan te pakken heeft Da Nang het lokale ziekenhuis afgesloten, meldt BBC News. Ook zijn er nieuwe regels met betrekking tot social distancing ingevoerd en mogen er veertien dagen lang geen binnenlandse toeristen de stad in. Niet-essentiële bedrijven moeten daarnaast hun deuren sluiten en evenementen met meer dan dertig mensen zijn verboden.