België treft vanaf zaterdag extra coronamaatregelen vanwege de stijging van het aantal nieuwe besmettingen in het land, aldus premier Sophie Wilmès donderdag tijdens een persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad. Zo gaat er onder meer een bredere mondkapjesplicht gelden.

Het dragen van mondkapjes wordt verplicht op markten, op kermissen, in winkelstraten, op plekken waar veel mensen zijn en in gebouwen die toegankelijk zijn voor publiek. In de horeca komt ook een mondkapjesplicht, al geldt er wel een uitzondering voor wie aan tafel zit.

Ook moeten horecazaken de contactgegevens van hun gasten noteren. Verder is besloten dat nachtwinkels uiterlijk om 22.00 uur hun deuren moeten sluiten. Burgemeesters hebben de bevoegdheid om indien nodig op lokaal niveau snel in te grijpen.

Geen verrassing dat versoepelingen niet doorgaan

De premier meldt ook de bestaande coronamaatregelen niet te versoepelen. Dat de voor 1 augustus geplande versoepelingen niet doorgaan, komt niet als een verrassing. De premier maakte vorige week namelijk al duidelijk dat die niet zouden doorgaan als de cijfers zich negatief ontwikkelen.

Inmiddels is duidelijk dat steeds meer mensen in België positief op het coronavirus testen. In de eerste week van juli werden dagelijks tachtig tot negentig nieuwe besmettingen gemeld. Maandag waren dat er 370. Het aantal nieuwe besmettingen lag vorige week met 1.290 bijna 89 procent hoger dan een week eerder.

"De laatste cijfers mogen u niet radeloos maken, maar moeten wel heel serieus genomen worden", zegt Wilmès. Daarom gelden vanaf zaterdag extra maatregelen, al begrijpt de premier dat dit een "harde klap voor het moreel" is. "Maar we nemen liever vandaag maatregelen dan dat we morgen spijt hebben."

Premier België kondigt nieuwe coronamaatregelen aan
48
Premier België kondigt nieuwe coronamaatregelen aan

'Nieuwe besmettingen vaak doordat mensen minder voorzichtig zijn'

Volgens Wilmès kan België niet langer tolereren dat mensen zich niet aan de geldende regels houden. Ze vertelt dat de groei van het aantal nieuwe besmettingen verschillende oorzaken heeft, maar dat het vaak gaat om personen die minder voorzichtig zijn geweest en veel met anderen in contact zijn geweest.

De premier wijst erop dat het mogelijk blijft om sociale contacten te onderhouden, maar alleen als iedereen een maximum van vijftien personen per week hanteert. "We merken dat veel te veel mensen contact hebben met meer dan vijftien personen per week", vertelt ze. "We moeten in staat zijn om personen op te sommen met wie je in de afgelopen week contact hebt gehad."

In België zijn in totaal 64.627 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. 9.808 personen zijn overleden aan COVID-19.