De eerste testresultaten van het Oxford-coronavaccin, waar Nederland samen met Duitsland, Frankrijk en Italië zeker 300 miljoen potentiële vaccins van heeft gereserveerd, zijn positief. "Het is veilig en zorgt voor een reactie vanuit het immuunsysteem", zo wordt maandag bekendgemaakt.

Het gaat om het middel AZD1222, dat wordt gemaakt door het farmaceutische bedrijf AstraZeneca en wetenschappers van de universiteit van Oxford.

De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet. Het gaat hier om de testresultaten van fase 1, waarin is onderzocht of het vaccin veilig is en of het immuunsysteem reageert op het vaccin.

Er zijn neutraliserende antistoffen aangetroffen die geassocieerd worden met bescherming tegen COVID-19, maar "meer testen zijn nodig om te bekijken of het vaccin daadwerkelijk beschermt tegen infectie", zo wordt gezegd. Ook is het onbekend hoelang deze antistoffen in het lichaam blijven.

Overigens is het geen verrassing dat de resultaten van fase 1 positief zijn: op dit moment bevindt het onderzoek naar dit vaccin zich namelijk al in fase 3. In deze fase wordt bij een grote groep mensen onderzocht of het vaccin beschermt tegen COVID-19. De onderzoekspopulatie in de eerste fase was jong en had geen onderliggende medische problemen. Het middel moet nog getest worden bij ouderen en mensen met kwalen.

De hoop is dat het vaccin voor het einde van het jaar op grote schaal geproduceerd kan worden. Richard Horton, hoofdredacteur van The Lancet, laat op Twitter weten dat de resultaten zeer veelbelovend zijn en feliciteert de onderzoekers.

Het coronavaccin komt eraan, maar kom jij wel aan de beurt?
252
Het coronavaccin komt eraan, maar kom jij wel aan de beurt?

Meer vaccins worden geproduceerd

Naast het Oxford-vaccin worden nog drie vaccins op dit moment of zeer binnenkort grootschalig op mensen getest.

Het vaccin van het farmaceutische bedrijf Moderna wordt vanaf 27 juli in de VS op 30.000 mensen getest. De resultaten van de eerste fase van het onderzoek naar dit vaccin werden donderdag gepubliceerd. Uit onderzoek onder 45 gezonde vrijwilligers bleek dat het immuunsysteem reageert op het vaccin en er werden geen ernstige bijwerkingen ontdekt.

Daarnaast wordt het vaccin van de Chinese farmaceut Sinovac in Brazilië getest op negenduizend zorgmedewerkers. Als het vaccin werkt, wil het bedrijf voor het einde van dit jaar miljoenen vaccins produceren. Het Chinese Sinopharm heeft donderdag bekend gemaakt dat ze hun vaccin in de Verenigde Arabische Emiraten grootschalig op mensen gaan testen.

Aanvulling: In dit artikel stond eerder dat er 'nog twee vaccins' op dit moment, of zeer binnenkort, grootschalig op mensen worden getest. Dit klopt niet, er worden namelijk nog drie vaccins op dit moment of zeer binnenkort grootschalig op mensen getest.