Een Amerikaans experimenteel coronavaccin heeft goed aangeslagen bij de eerste proefpersonen en mag nu op grotere schaal getest worden, zo laat viroloog Anthony Fauci van het Amerikaanse coronacrisisteam dinsdag weten aan persbureau AP.

Het vaccin, ontwikkeld door het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Moderna, is in maart 45 proefpersonen toegediend. Het afweersysteem van de proefpersonen was na enkele maanden vergelijkbaar met dat van patiënten die zijn genezen van COVID-19.

"Dit is hoe dan ook goed nieuws", aldus Fauci. Het vaccin wordt vanaf 27 juli onder 30.000 proefpersonen getest om te zien of het op grote schaal kan worden ingezet tegen het coronavirus. Proefpersonen mogen zich vrijwillig opgeven voor de studie naar het vaccin.

Naar verwachting zal het nog zeker tot het einde van het jaar duren voordat dit of een ander vaccin op de internationale markt kan verschijnen.

Het coronavaccin komt eraan, maar kom jij wel aan de beurt?
252
Het coronavaccin komt eraan, maar kom jij wel aan de beurt?

Minimale bijwerkingen

De proefpersonen kregen in drie fases een kleine dosering van het virus toegediend, zodat hun afweersysteem zelf antilichamen tegen het virus kon ontwikkelen.

Volgens Moderna waren de bijwerkingen vergelijkbaar met die van andere vaccins: vermoeidheid, hoofdpijn, koude rillingen, koorts en pijn op de injectieplaats. Drie proefpersonen met een hogere dosis kregen ernstigere klachten; het toedienen van de verhoogde dosis is toen stopgezet.

De 45 proefpersonen waren allemaal onder de 55 jaar en maakten dus geen deel uit van de risicogroep. Het bedrijf heeft ook nog een proef uitgezet bij oudere personen; de uitslag daarvan wordt later verwacht.