In België is het vanaf zaterdag verplicht om een mondkapje te dragen in winkels, winkelcentra, bioscopen en musea. Dat maakte de Belgische premier Sophie Wilmès donderdagavond bekend, zo melden onder meer De Standaard en VRT NWS.

In alle overdekte ruimtes waar veel mensen bij elkaar komen, zoals gebedshuizen, concert- en theaterzalen, bibliotheken, grote collegezalen en conferentiezalen, moet vanaf zaterdag een mondkapje gedragen worden.

"Deze lijst kan na verloop van tijd aangepast worden, afhankelijk van de epidemiologische situatie van ons land. Het dragen van een masker blijft altijd sterk aanbevolen in andere situaties", aldus een verklaring van het Overlegcomité.

Het niet-dragen van een mondkapje kan een boete opleveren. Kinderen jonger dan twaalf jaar hoeven geen mondkapje te dragen.

Het verbod komt onverwacht: de verplichting zou aanvankelijk volgende week in de Nationale Veiligheidsraad besproken worden. Na een officiële aanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad, de Belgische RIVM, heeft de regering echter besloten om het verbod sneller in te laten gaan.

Het dragen van een mondkapje was al verplicht in het openbaar vervoer en bij een kappers- of doktersbezoek. Tot op heden werd het dragen van een mondkapje in andere situaties "sterk aanbevolen".

België is zwaar getroffen door het coronavirus. Inmiddels zijn 9.778 mensen overleden aan de gevolgen ervan.