De prestigieuze Amerikaanse universiteiten Harvard en Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben de Amerikaanse president Donald Trump woensdag aangeklaagd omdat hij internationale studenten die vanwege het coronavirus alleen virtueel colleges volgen het land uit wil zetten, schrijft The New York Times.

De universiteiten in de Amerikaanse staat Massachusetts noemen de maatregel wreed en roekeloos. "Massachusetts huisvest duizenden internationale studenten die niet bang zouden moeten zijn om uitgezet te worden of om hun gezondheid of veiligheid op het spel te moeten zetten om hun educatie voort te kunnen zetten", zegt de procureur-generaal die de scholen bijstaat.

De Amerikaanse immigratie- en douanedienst (ICE) kondigde maandag aan dat internationale studenten het land moeten verlaten als hun school na de zomervakantie alleen virtuele lessen aanbiedt. Het gaat om buitenlandse studenten die door middel van een studentenvisum, een zogenoemd F-1- of M-1-visum, toestemming hebben om in de VS te verblijven en studeren.

Volgens de universiteiten is de maatregel politiek gemotiveerd. Door te dreigen met uitzetting, zou Trump af willen dwingen dat scholen hun coronamaatregelen versoepelen en na de zomer heropenen.

Meerdere universiteiten, waaronder Harvard, maakten deze week bekend alle colleges in het komende academische jaar virtueel aan te bieden. MIT gaat deels met kleinere klassen werken, maar het merendeel van de colleges wordt eveneens online gehouden.

In 39 van de 50 Amerikaanse staten stijgt het aantal besmettingen met het COVID-19-virus de laatste weken in recordtempo. In totaal zijn nu meer dan drie miljoen besmettingen geregistreerd in de VS. Desondanks vindt Trump dat onderwijsinstellingen na de zomer hun deuren weer moeten openen. Hij dreigt subsidies stop te zetten als ze dat niet doen.