In Belgrado zijn demonstranten woensdagavond opnieuw de straat opgegaan om te protesteren tegen de Servische regering. De lockdown vanwege het coronavirus die dinsdag door president Aleksandar Vucic werd aangekondigd, gaat waarschijnlijk niet door.

Politie en demonstranten vielen elkaar aan bij het parlementsgebouw in Belgrado. De betogers gooiden met stenen en fakkels. De politie zette onder meer traangas in. Meerdere mensen, onder wie zeker tien agenten, raakten gewond. Ook in andere delen van Servië kwam het tot confrontaties.

Het was de tweede avond op rij dat demonstranten in Belgrado de straat opgingen, na weken van spanningen, onder meer over het coronabeleid van de regering. Dinsdag bestormden duizenden demonstranten het parlementsgebouw in de stad. 43 politieagenten en 17 demonstranten raakten daarbij gewond en er werden 23 mensen opgepakt.

De demonstranten waren boos, omdat de regering voor aankomend weekend een nieuwe lockdown van Belgrado had afgekondigd. Niet per se vanwege de aard van die maatregelen, maar omdat ze vinden dat de regering van de autoritaire Vucic een zwalkende koers voert.

Bovendien zien de betogers de terugkeer naar een strengere lockdown als een manier om hun protesten de kop in te drukken. Servië is onder Vucic afgezakt van 'vrij' naar 'deels vrij' in de vrijheidsindex van de ngo Freedom House. De Servische president en zijn partij hebben onder meer de media in het land stevig in handen.

Servië ging eind mei weer 'open' na de eerste lockdown van het land. Een paar weken later, op 21 juni, werden verkiezingen gehouden, die werden geboycot door een groot deel van de oppositie en dik werden gewonnen door de nationalistische Servische Progressieve Partij van Vucic . Ook voetbalwedstrijden, feesten en privébijeenkomsten werden weer toegestaan.

Servische politie bestookt rellende coronabetogers met traangas
90
Servische politie bestookt rellende coronabetogers met traangas

Capaciteitstekort in ziekenhuizen dreigt

Woensdag zei Vucic dat die nieuwe lockdown er waarschijnlijk niet komt. Hij zegt de regering en de gezondheidsautoriteiten in plaats daarvan te hebben opgedragen om donderdag met nieuwe, strenge maatregelen te komen. Hij riep de demonstranten op om te stoppen met protesteren, omdat dit mogelijk tot meer besmettingen zal leiden.

In Servië zijn tot nu toe 17.076 besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Er zijn 341 mensen overleden. Woensdag werden er 58 nieuwe besmettingen in het land gemeld.

De gezondheidsautoriteiten waarschuwen voor het gevaar dat ziekenhuizen niet genoeg capaciteit hebben.