NU.nl komt voortaan wekelijks op dinsdag met een overzicht van het aantal sterfgevallen, ziekenhuisopnames en besmettingen op basis van de corona-updates van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De afgelopen zeven dagen meldde het RIVM in totaal achttien sterfgevallen, zeven minder ten opzichte van een week eerder (25).

Het RIVM maakte de afgelopen week melding van in totaal 27 coronapatiënten, die opgenomen zijn (geweest) in het ziekenhuis. Dat is nagenoeg genoeg gelijk aan het aantal gemelde opnames (28) van vorige week.

Daarnaast testten de afgelopen week 551 mensen positief op COVID-19. Dat aantal is ongeveer een vijfde kleiner dan de week daarvoor (695).

Zondag ontving het RIVM net als op 22 juni geen melding over een overleden coronapatiënt. Dinsdag meldde het Rijksinstituut het grootste aantal sterfgevallen (6) en woensdag en vrijdag het grootste aantal ziekenhuisopnames (beiden 6) in de afgelopen week.

In totaal zijn er volgens de officiële cijfers 6.113 mensen in Nederland aan de gevolgen van het coronavirus overleden. 11.877 coronapatiënten kwamen in het ziekenhuis te liggen en het RIVM registreerde in totaal 50.273 besmettingen.

Werkelijke aantallen zijn groter

De werkelijke aantallen zijn groter, omdat niet elke coronapatiënt is getest. Ook betreffen de cijfers van het RIVM niet het daadwerkelijke aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen: het gaat alleen om de meldingen die bij het instituut zijn binnengekomen, en daar zit een vertraging in.

Daarnaast tillen ziekenhuizen hun administratie grotendeels over het weekend heen, waardoor het RIVM op dinsdag vaak grotere aantallen meldt dan op maandag. Om deze reden komt NU.nl op dinsdag met een wekelijkse update.