Een grote meerderheid (85 procent) van het zorgpersoneel zegt tijdens de coronacrisis te zwaar belast te zijn geweest en ruim de helft van het zorgpersoneel voelt zich fysiek en emotioneel uitgeput. Dat blijkt uit onderzoek van FNV in samenwerking met het televisieprogramma Hollandse Zaken van Omroep Max.

Uit onderzoek onder ruim 6.600 zorgmedewerkers van ziekenhuizen, zorginstellingen en de thuiszorg blijkt dat een kwart bovendien overweegt om minder of volledig te stoppen met werken. "Met het oog op het toch al te grote personeelstekort en een mogelijke tweede coronagolf is dit schokkend", zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong.

De werkdruk lag - mede als gevolg van de drukte op de intensivecareafdelingen - volgens Jong "echt veel en veel te hoog".

Hollandse Zaken en vakbond FNV stellen dat veel zorgmedewerkers daarnaast concrete waardering misten voor hun werk tijdens de crisis. De landelijke applausactie die werd gehouden in maart liet bij veel medewerkers dubbele gevoelens achter. Het overgrote deel van de zorgmedewerkers (88 procent) vindt dat zij naast die actie ook een hogere (financiële) beloning hadden moeten krijgen van het kabinet.

De aangekondigde eenmalige bonus van 1.000 euro die deze week door minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) werd aangekondigd, is volgens een groot deel van het zorgpersoneel te laag en had juist een structurele loonsverhoging moeten omvatten. Het FNV eist daarnaast 5 procent meer loon met een minimum van 200 euro per maand.

"Nu ervaren veel zorgmedewerkers niet zozeer applaus, maar eerder een opgestoken middelvinger, vooral vanuit de politiek", aldus Jong.

Zo'n drie kwart van het zorgpersoneel dat meedeed aan de enquête zegt echter geen loonsverhoging te verwachten als de coronacrisis voorbij is.

Werk als traumatisch ervaren

Drie kwart van het zorgpersoneel stelt het werk tijdens de coronacrisis als traumatisch te hebben ervaren, mede door onveilige werksituaties. Dat zeggen zij in de uitzending van Hollandse Zaken die zaterdagavond op NPO 2 te zien is.

Het zorgpersoneel voelde zich onvoldoende beschermd doordat er een tekort ontstond aan persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes.

In totaal overleden voor zover bekend elf zorgmedewerkers in Nederland aan de gevolgen van het coronavirus. Bijna zevenduizend medewerkers testten positief op het virus.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.