Waarnemend burgemeester Johan Remkes van Den Haag verbiedt opnieuw een door de actiegroep Viruswaanzin aangemelde demonstratie in de stad, meldt de gemeente vrijdag. Ondanks het verbod zegt de organisatie zondag toch naar het Malieveld te komen, maar dan op 'persoonlijke titel'.

Het antilockdownprotest van afgelopen zondag op het Malieveld was in eerste instantie ook verboden, maar werd uiteindelijk toch toegestaan. Bij die betoging zijn vierhonderd mensen opgepakt. Deze week vroeg Viruswaanzin de gemeente om toestemming voor een demonstratie op zondag.

Remkes verbiedt de demonstratie, omdat die vanwege "de verwachte omvang" een gevaar zou vormen voor de volksgezondheid. Ook zijn er volgens hem "duidelijke signalen" dat het protest net als afgelopen zondag uit de hand kan lopen. Daarnaast is Viruswaanzin volgens Remkes niet bereid om de coronamaatregelen in acht te nemen.

Volgens de burgemeester speelt de inhoud van de demonstratie geen rol, maar "tonen de wanordelijkheden van vorige week aan dat de zorgen reëel zijn".

De voorman van Viruswaanzin, Willem Engel, zegt vrijdagmiddag dat de organisatie aanstaande zondag toch aanwezig zal zijn op het Malieveld. "De rechter heeft Viruswaanzin verboden om de demonstratie te organiseren. Wij, op persoonlijke titel, zijn zondag op het Malieveld", aldus Engel in een bericht op Facebook.

Relschoppers op de vuist met ME in Den Haag
70
Relschoppers op de vuist met ME in Den Haag

Actiegroep spande kort geding aan

Viruswaanzin is hoofdzakelijk tegen de anderhalvemetersamenleving en de coronaspoedwet die het kabinet wil invoeren. De actiegroep heeft een kort geding aangespannen om daar een einde aan te maken.

De demonstratie van vorige week liep uit op rellen, waarbij voornamelijk hooligans betrokken waren. De Mobiele Eenheid van de politie gebruikte onder meer een waterkanon om de orde te herstellen.

Remkes stond het protest zondag toch toe, omdat er ook kinderen op het Malieveld liepen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.