
Europese medicijnautoriteiten keuren eerste medicijn tegen COVID-19 goed
Remdesivir kan bij overname van het advies voorgeschreven worden aan coronapatiënten die met een longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof nodig hebben. Er geldt in Nederland al een tijdelijke ontheffing voor het gebruik van remdesivir.
Coronapatiënten die met remdesivir behandeld worden, herstellen gemiddeld vier dagen eerder dan andere COVID-19-patiënten, meldt het CBG. Dit komt doordat dit medicijn, oorspronkelijk een middel tegen het ebolavirus, ervoor zorgt dat er minder nieuwe virusdeeltjes worden aangemaakt. Ook lijkt de kans op overlijden kleiner.
De autoriteit meldt dat er momenteel voldoende informatie over bijwerkingen en risico's van het gebruik door coronapatiënten is. De meest voorkomende bijwerkingen zijn een verhoogde concentratie enzymen in de lever, hoofdpijn, misselijkheid en uitslag.

Zo neemt ebolamedicijn remdesivir het coronavirus 'in de maling'
'Positieve effecten van medicijn wegen op tegen risico's'
Het CBG wijst er echter op dat nog niet alle informatie uit de onderzoeken naar de effecten van het medicijn compleet en bekend is, maar meldt dat er "voldoende aanwijzingen zijn dat de positieve effecten van het medicijn opwegen tegen de risico's". Daarom is besloten om onder voorwaarden het toedienen van het medicijn voor één jaar goed te keuren.
Fabrikant Gilead Sciences moet uiterlijk in december nieuwe gegevens doorgeven aan de Europese medicijnautoriteiten, die ze vervolgens versneld beoordelen. Het gaat hierbij om aanvullende onderzoeksresultaten en informatie over het productieproces.
De huidige Nederlandse voorraad van de virusremmer was eerder door de fabrikant gedoneerd na gesprekken met minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Hij is nog met het bedrijf in gesprek over beschikbaar maken van remdesivir voor Nederlandse patiënten, meldde hij donderdag in een Kamerbrief.
Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn tot nu toe meerdere patiënten in Nederland behandeld met het middel remdesivir, dat rechtstreeks van Gilead Sciences afkomstig was. Om hoeveel patiënten het precies gaat, is niet bekend. Tot nu toe is daarnaast één dosis van het medicijn aan het RIVM geleverd.
Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.
Het coronavirus in het kort
- Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. De meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten. Dit zijn de symptomen.
- Lees hier welke regels er zijn om de uitbraak in te dammen.
- Deze maatregelen hebben we ook vertaald in het Arabisch, Engels, Pools en Turks.
- In onze coronagids geven we je een overzicht van alle betrouwbare informatie en wat je moet en kunt doen nu je veel thuis bent.
NUjij: Uitgelichte reacties