Zorgmedewerkers die in hun werk direct of indirect te maken hadden met de gevolgen van de uitbraak van COVID-19, ontvangen 1.000 euro netto. Met deze bonus willen de Tweede Kamer en het kabinet hun waardering en dankbaarheid tonen, meldt de Rijksoverheid donderdag.

Het gaat om een belastingvrij bedrag van 1.000 euro. Het geld heeft geen invloed op eventuele andere toeslagen die zorgmedewerkers ontvangen, benadrukt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

Het geld is bedoeld voor verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden, schoonmakers en het andere ondersteunende personeel in alle sectoren van de zorg. Zij moeten gewerkt hebben tussen 1 maart en 1 september om aanspraak te maken op de bonus.

De Tweede Kamer maakte aan het begin van de coronacrisis bekend vóór een bonus te zijn. Het kabinet gaf toen aan akkoord te gaan. Minister De Jonge benadrukt donderdag dat Nederland op de zorgmedewerkers kon rekenen, terwijl zij zich onder bijzondere omstandigheden "onvermoeibaar hebben ingezet om anderen te helpen".

De details van de bonusregeling, die deze zomer verder wordt uitgewerkt, zijn nog niet bekend. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat, in overleg met de zorginstellingen, ervoor zorgen dat het geld terechtkomt bij de zorgmedewerkers voor wie het bedoeld is.

Werkgevers kunnen bonus aanvragen bij loket

Het uitgangspunt is volgens de minister dat de administratieve last voor zorginstellingen zo laag mogelijk blijft. Er komt een speciaal loket waar werkgevers de bonus kunnen aanvragen voor hun werknemers en zzp'ers. Het streven is om dit loket uiterlijk 1 oktober te openen, aldus De Jonge.

Het ligt volgens de minister niet voor de hand om de bonus aan te vragen voor medewerkers van wie de afdelingen tijdelijk stil kwamen te liggen en die vervolgens niet werden ingezet op afdelingen waar extra personeel nodig was. "Dit verschilt per zorginstelling", aldus De Jonge. "We doen een beroep op de werkgevers om hier een goede afweging in te maken."

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.