Vanaf september mogen studenten weer gebruik maken van het openbaar vervoer in de spits. Het kabinet gaat de versoepeling woensdag bekendmaken, bevestigt studentenvakbond Lsvb aan NU.nl na berichtgeving van Nieuwsuur.

Studenten in het mbo, hbo en aan de universiteit mogen op dit moment alleen buiten de spits, dus tussen 11.00 en 15.00 uur en na 20.00 uur, gebruikmaken van het openbaar vervoer. De maatregel moest voorkomen dat het openbaar vervoer te zwaar belast wordt.

Sinds 15 juni is het mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs weer begonnen met het opstarten van de onderwijsactiviteiten. Op dit moment worden toetsen en tentamens afgenomen en praktijklessen gegeven. Het overige onderwijs gebeurt grotendeels online.

Doordat studenten nog niet tijdens de spits mogen reizen, vinden veel onderwijsactiviteiten buiten de spits om plaats. Dit zorgt voor gepuzzel met de lestijden. Leerlingen mogen wel tussen 15.00 en 20.00 op de onderwijsinstelling aanwezig zijn.

Studentenvakbonden, waaronder de Lsvb en de koepelorganisaties uit het voortgezet onderwijs, maakten al eerder de wens van de versoepeling kenbaar.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.