De Zweedse premier Stefan Löfven heeft zondag tijdens een interview met televisiezender SVT de Zweedse aanpak van het coronavirus verdedigd. Het land heeft relatief soepele coronamaatregelen getroffen en probeert kwetsbare groepen te beschermen.

"Het is te vroeg om definitieve conclusies over het succes van onze strategie te trekken", zei Löfven. "We hebben in grote lijnen dezelfde strategie gevolgd als anderen, namelijk dat de besmettingsgraad op een niveau blijft dat ons zorgstelsel aankan."

Volgens de premier is de huidige sterfte in Zweden "normaal voor de tijd van het jaar". Hij benadrukte ook dat het sterftecijfer afhangt van hoe een land de cijfers bijhoudt.

Een grotere testcapaciteit zou hebben geleid tot een toename van het aantal bevestigde besmettingen, maar het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen neemt volgens Löfven juist af.

'Kritiek op Zweeds coronabeleid zwelt aan'

Kritiek op het Zweedse coronabeleid zwelt zowel binnen als buiten Zweden aan. Het land telt een relatief groot aantal overleden coronapatiënten. Het aantal doden is met zeker 4.874 groter dan de aantallen van buurlanden Finland (326), Noorwegen (242) en Denemarken (597) bij elkaar opgeteld. Ouderen zijn oververtegenwoordigd in de statistieken, terwijl juist die groep met het beleid beschermd had moeten worden.

Eerder deze maand erkende Anders Tegnell, het brein achter de coronastrategie van het land, dat Zweden mogelijk toch strengere maatregelen had moeten nemen. "Als we hadden geweten wat nu bekend is, dan denk ik dat we een beleid zouden hanteren dat ergens het midden houdt tussen wat Zweden deed en de rest van de wereld", zei epidemioloog Tegnell tegen Sveriges Radio.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.