Spanje zal 21 juni de grenzen heropenen voor reizigers vanuit alle landen in het Schengengebied, behalve Portugal. De grens met het buurland wordt 1 juli pas geopend.

Spaanse media, waaronder El País, melden dat premier Pedro Sánchez later op zondag de heropening van de grenzen verder zal toelichten. Eerst overlegt hij nog met de leiders van de autonome regio's in Spanje.

Reizigers uit het Schengengebied hoeven vanaf 21 juni niet meer in quarantaine nadat zij Spanje betreden. Wel kan de regering de grenzen alsnog sluiten voor individuele landen, afhankelijk van de epidemiologische situatie.

Voor de heropening van de grens met Portugal is op 1 juli een gezamenlijke ceremonie gepland met de Spaanse koning Felipe en de Portugese president Marcelo Rebelo en premier António Costa.

Eind juli zal de voortgang besproken worden, waarbij de leden van het Spaanse kabinet elkaar voor het eerst sinds de lockdown weer in levenden lijve zullen ontmoeten.

Spanje is een van de zwaarst door het coronavirus getroffen Europese landen. In totaal zijn er 243.000 besmettingen geregistreerd en ruim 27.000 Spanjaarden overleden aan de gevolgen van het virus.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.