Nederland moet kijken hoe er in de toekomst zo flexibel mogelijk kan worden opgeschaald op de intensive care (ic). Daarnaast moeten er blijvend meer ic-bedden bij. Dat zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zaterdagavond bij Op1, waar hij te gast was om terug te blikken op de afgelopen maanden tijdens de coronacrisis in Nederland.

Tijdens de eerste maanden van de uitbraak van het COVID-19-virus bleek dat er een groot tekort aan ic-bedden dreigde in Nederland. De normale capaciteit van 1.150 bedden moest in korte tijd worden opgeschaald tot 2.400.

Volgens minister De Jonge is de les die uit de situatie moet worden getrokken dat de ic-capaciteit blijvend vergroot moet worden, maar dat er ook moet worden gekeken hoe er daarna zo flexibel mogelijk nog extra kan worden opgeschaald wanneer dat nodig is, zonder dat de reguliere zorg daaronder lijdt.

Vanwege de opschaling moesten veel reguliere behandelingen de afgelopen maanden worden uitgesteld. Volgens de minister was het platleggen van deze zorg "heel ingrijpend".

De Jonge is wel tevreden over de opschaling die mogelijk bleek tijdens de coronacrisis. "Als de druk echt toeneemt, dan is er ook altijd wel weer heel veel meer mogelijk. Eerst was vijftienhonderd (ic-bedden) echt het maximum en hoger dan dat konden we echt niet. Toen bleek dat het opschalen naar 2.400 toch ook kon. In de piek hebben we er eigenlijk negentienhonderd nodig gehad", zegt hij.

De Jonge: Opschalen naar 1.700 ic-bedden

Hoewel een vaste ic-capaciteit van 2.400 in de toekomst niet nodig is volgens De Jonge, wil hij dat de capaciteit wel opgeschaald wordt tot boven de normale 1.150. De basiscapaciteit zou in eerste instantie naar 1.350 moeten. Daarna zou er blijvend moeten worden opgeschaald naar 1.700 ic-bedden. Vanuit dat aantal bedden moet er in noodsituaties tijdelijk nog verder kunnen worden opgeschaald.

De Jonge zegt dat hij zich niet neerlegt bij uitspraken van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) dat 1.700 te veel is. "Als we ons bij iedere uiting dat iets niet gaat lukken neerleggen, dan komen we natuurlijk nergens. Dus we moeten kijken hoe dan wel." Wel erkent hij dat er grote vragen zijn. "Maar uiteindelijk zal je wel zo flexibel moeten zijn dat je opschaalt als het nodig is", aldus De Jonge.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.