
Nederland sluit contract af voor potentieel coronavaccin
Het onderzoek naar het betreffende vaccin, waaraan wordt meegewerkt door onderzoekers van de Universiteit van Oxford, bevindt zich op dit moment in een grootschalige klinische fase. Het wordt nu getest op ruim 10.000 mensen en later deze maand zullen nog eens 30.000 deelnemers meewerken.
"De kans op mislukking is in elk van de ontwikkelfasen tot het einde aanwezig", schrijft de minister. Daarom verkent de alliantie van Nederland met de drie andere EU-lidstaten meerdere kansrijke vaccins. Ook worden er gesprekken gevoerd met verschillende andere farmaceutische bedrijven. "Wij willen daarbij samenwerken en wedden op meerdere paarden tegelijk, omdat je van tevoren niet weet wie de race gaat winnen", aldus De Jonge.
Momenteel zijn er wereldwijd tien vaccins die klinisch worden getest, blijkt uit een overzicht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Nog eens 126 bevinden zich in de preklinische fase, in deze fase worden de vaccins nog niet getest op mensen.
Als de ontwikkeling van het vaccin wel goed verloopt, komen er vanaf eind dit jaar stapsgewijs in totaal 300 tot 400 miljoen beschikbaar voor Europa. Andere EU-lidstaten krijgen de mogelijkheid om zich bij de alliantie aan te sluiten. De vaccins worden dan verdeeld op basis van het inwonersaantal.
Het is niet bekend hoeveel er voor de vaccin is betaald, schrijft de minister in de brief.
Farmaceut heeft contract afgesloten voor in totaal meer dan twee miljard doses
AstraZeneca heeft niet alleen met de EU-landen een contract afgesloten. De Farmaceut sloot onlangs soortgelijke overeenkomsten met onder meer het Verenigd Koninkrijk en de VS en laat weten dat de vaccins tijdens de pandemie zonder winstoogmerk beschikbaar komen.
Ook is een contract afgesloten met het Serum Institute in India voor de levering van één miljard vaccins. De bedoeling is dat deze voornamelijk beschikbaar komen voor lage- en middeninkomenslanden. De totale productiecapaciteit bedraagt momenteel meer dan twee miljard doses.
Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Waarom duurt het zo lang om een coronavaccin te maken?
Het coronavirus in het kort
- Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. De meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten. Dit zijn de symptomen.
- Lees hier welke regels er zijn om de uitbraak in te dammen.
- Deze maatregelen hebben we ook vertaald in het Arabisch, Engels, Pools en Turks.
- In onze coronagids geven we je een overzicht van alle betrouwbare informatie en wat je moet en kunt doen nu je veel thuis bent.
NUjij: Uitgelichte reacties