Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt vrijdag melding van vijftien nieuwe sterfgevallen en elf nieuwe ziekenhuisopnames als gevolg van het coronavirus. Dat betekent dat nu meer dan zesduizend Nederlanders zijn overleden aan COVID-19.

Het aantal nieuwe besmettingen blijft iets groter dan in de laatste weken. Donderdag meldde het RIVM 209 besmettingen; vrijdag stijgt dat aantal met 1, tot 210.

De toename van het aantal besmettingen is zeer waarschijnlijk toe te schrijven aan de grote hoeveelheid coronatests die op dit moment worden afgenomen. Sinds maandag 1 juni kan iedereen met klachten zich snel laten testen en volgt in de meeste gevallen binnen enkele dagen de uitslag.

RIVM-baas Jaap van Dissel sprak donderdag tijdens de technische briefing de hoop uit dat de uitslag van een coronatest binnenkort binnen één dag volgt, maar momenteel duurt dat nog enkele dagen. Veel mensen die meteen naar GGD's zijn gegaan, krijgen waarschijnlijk een dezer dagen de uitslag.

Ongeveer 1.700 patiënten zijn 'zeer besmettelijk'

In totaal zijn nu 47.152 mensen besmet geraakt. Het aantal zeer besmettelijke personen is op 1.715 blijven staan. De experts laten weten dat het om een onzekere schatting gaat en benadrukken dat het aantal tussen de 1.190 en 2.291 personen kan liggen.

De cijfers over doden en ziekenhuisopnames zijn in lijn met eerdere dagen: er blijven relatief kleine aantallen gemeld worden.

Het RIVM meldt sinds eind maart dat het aantal nieuwe coronabesmettingen in Nederland afneemt. Zowel het aantal nieuwe patiënten, het aantal ziekenhuisopnames, het aantal ic-opnames als het aantal sterfgevallen per dag duidt daarop.

Alle werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk vele malen hoger dan de cijfers die het RIVM meldt, omdat niet alle COVID-19-patiënten worden getest.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.