Het medische tijdschrift The Lancet trekt een omstreden artikel over het gebruik van het malariamiddel hydroxychloroquine tegen COVID-19 in vanwege twijfels over de betrouwbaarheid van de gebruikte dataset. De auteurs stelden dat het geneesmiddel niet werkt en dat mensen zelfs een grotere kans hadden om te overlijden als ze het gebruikten.

De gezondheidsorganisatie WHO en verschillende overheden besloten vorige maand naar aanleiding van het artikel te stoppen met hun tests. Inmiddels zijn deze tests weer hervat, schrijft The Guardian.

Woensdag distantieerde The Lancet zich al van de inhoud, maar wilde het tijdschrift het artikel nog niet intrekken. Donderdag werd het uitzonderlijke besluit alsnog genomen.

Meer dan honderd wetenschappers plaatsten vraagtekens bij de dataset die was gebruikt voor het onderzoek. Eerder deze week vroegen ze de hoofdredacteur van The Lancet via een open brief de dataset openbaar te maken en het artikel te laten toetsen door de WHO.

Volgens de wetenschappers is het artikel overhaastig geschreven. In vijf weken tijd analyseerden de auteurs tienduizenden medische gegevens van patiënten, schreven ze het artikel en lieten ze het nakijken door andere wetenschappers. Dat is in een veel korter tijdsbestek gebeurd dan gebruikelijk is.

Auteurs trokken hun handen af van studie

Drie auteurs die bij het onderzoek betrokken waren, trokken hun handen donderdag al van het onderzoek af. Dat deden ze omdat Surgisphere, het bedrijf dat de data had aangeleverd, weigerde de volledige dataset vrij te geven. "We kunnen niet langer instaan voor de betrouwbaarheid van de primaire data", lieten ze weten in een verklaring.

The Lancet laat weten dat er veel vragen zijn over het bedrijf Surgisphere en de data die zijn gebruikt in het desbetreffende artikel. Het bedrijf heeft nog niet gereageerd op de stap van het prestigieuze medische tijdschrift.

Hoofdredacteur Richard Horton van The Lancet haalde in The Guardian stevig uit naar de auteurs. "Dit is een schokkend voorbeeld van hoe onderzoek wordt misbruikt te midden van een mondiale gezondheidscrisis."

President Trump promootte het middel

Het middel hydroxychloroquine kreeg wereldwijde aandacht toen de Amerikaanse president Donald Trump zei dat het middel zou werken tegen COVID-19. Het onderzoek in The Lancet betwist dit juist, wat Trump op veel kritiek kwam te staan.

De terugtrekking betekent overigens niet dat het medicijn, dat ook wordt gebruikt bij malaria, wel zou werken tegen COVID-19. Dat wordt op dit moment nog onderzocht.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.