Kinderen spelen maar een beperkte rol in de verspreiding van het coronavirus, concluderen onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Vooral volwassenen dragen het virus over, zeggen de onderzoekers. Zij bestudeerden 54 gezinnen waarvan minsten één gezinslid besmet was met het coronavirus, laat het RIVM aan NU.nl weten.

De wetenschappers hebben de studie gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Kinderen kunnen wel ziek worden door het virus, maar de klachten blijken vaak heel mild, blijkt uit het onderzoek. Ook raken ze wel besmet met het virus, maar minder vaak.

Van alle gezinnen waren er geen waarbij een kind van jonger dan twaalf jaar oud de eerste patiënt was en dus de rest van het gezin heeft aangestoken.

De resultaten passen bij de conclusies van soortgelijke studies in het buitenland, zegt het RIVM. Onder meer in China en Zuid-Korea namen wetenschappers soortgelijke tendensen waar.

Gaat om eerste deel van onderzoek

De ruim vijftig gezinnen werden benaderd door de GGD en waren vaak van zorgmedewerkers die besmet waren met het coronavirus.

Uit de gezinnen deden in totaal 239 personen mee aan het onderzoek, van wie 109 kinderen. De gezinnen zijn benaderd via de GGD Utrecht.

Het gaat hier om het eerste deel van het onderzoek dat het RIVM naar dit onderwerp heeft ingesteld. Bij de tweede fase gaan de onderzoekers de verspreiding van het virus bij vijftig nieuwe gezinnen bestuderen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.