Nederland slaat met Duitsland, Frankrijk en Italië de handen ineen om zo snel mogelijk een coronavaccin te ontdekken. Het doel is om de productie van een potentieel vaccin op Europese bodem plaats te laten vinden, schrijft het ministerie van Volksgezondheid woensdagmiddag in een persbericht.

De landen gaan samenwerken in de Inclusieve Vaccin Alliantie. Door samen te werken willen Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië zichzelf een betere kans geven om hét coronavaccin te ontdekken.

Alle partijen gaan investeringen doen in het onderzoek naar het vaccin en ondersteunen veelbelovende initiatieven. Het ministerie meldt niet hoeveel geld ermee gemoeid is met de onderzoeken en de samenwerking.

Uiteindelijk willen de partijen een "breed toegankelijk, beschikbaar en betaalbaar vaccin" realiseren. Daarvoor lopen gesprekken met farmaceuten, en de Europese Commissie heeft een plek aan de onderhandelingstafel, schrijft het ministerie. Behalve Europa zou een deel van de vaccins ook verspreid moeten worden in armere Afrikaanse landen.

In de race voor het vaccin tegen coronavirus: zo gaat dat
94
In de race voor het vaccin tegen coronavirus: zo gaat dat

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.