Meerdere partijen in de Amsterdamse gemeenteraad hebben een spoeddebat aangevraagd waarin burgemeester Femke Halsema verantwoording moet afleggen over het massale Black Lives Matter-protest van maandag in de stad.

Coalitiepartij D66 laat weten meerdere vragen te hebben naar aanleiding van het protest.

"We kunnen dit niet goedpraten. Dit had voorkomen moeten worden, zo eerlijk moeten we zijn. Hoe hebben we als stad ervan uit kunnen gaan dat er maar 250 mensen kwamen? Welke informatie had de politie precies? Waarom is op de Dam gedemonstreerd en niet op een plek met meer ruimte? Waarom zijn de wegen naar de Dam niet afgesloten?"

Fractievoorzitter van coalitiepartij SP Erik Flentge vraagt zich af hoe het heeft kunnen gebeuren. "Daar wil ik de burgemeester over bevragen in het debat."

PvdA-fractievoorzitter Sofyan Mbarki stond maandag ook op de Dam. "Hoe goed iedereen het ook probeerde, de maatregelen omtrent 1,5 meter konden op een gegeven moment niet altijd worden nageleefd." Hij wil weten hoe het kan dat er zo'n groot verschil zat tussen de verwachtingen van de driehoek en de daadwerkelijke opkomst. "En welke afwegingen daaraan vooraf zijn gegaan. Ik wil graag van de burgemeester weten hoe dat komt en hoe dat verbeterd kan worden."

Oppositie dreigt met motie van wantrouwen

Oppositiepartijen VVD en Forum voor Democratie (FVD) zeggen met een motie van wantrouwen te komen. VVD heeft zes zetels in de gemeenteraad en FVD twee zetels.

"Een burgemeester die met de gezondheid van haar inwoners speelt, daar kunnen wij geen vertrouwen in hebben. Een motie van wantrouwen is dan ook onontkoombaar", aldus VVD-fractievoorzitter Marianne Poot.

Ook FVD steunt het aangevraagde spoeddebat: "De acties van Halsema zijn niet uit te leggen aan al die Nederlanders die zich wel aan de regels houden", schreef fractievoorzitter Annabel Nanninga al op Twitter.

Halsema reageert op drukte op de Dam: 'Aantallen niet verwacht'
1
Halsema reageert op drukte op de Dam: 'Aantallen niet verwacht'

'Andere maatregelen genomen als we dit hadden kunnen voorspellen'

Halsema ligt onder vuur nadat maandag bleek dat de duizenden demonstranten onmogelijk afstand van elkaar konden houden. Er werd niet ingegrepen, volgens de burgemeester omdat het recht om te demonstreren in de grondwet vastgelegd is.

"Als wij hadden kunnen voorspellen dat dit zo'n populaire demonstratie zou zijn, dan hadden we andere maatregelen genomen", zei Halsema. "Als ik dit had kunnen voorzien, zo veel mensen op een kluitje, dan hadden we dat normaal weggeleid."

Drukke Dam in Amsterdam minuut stil voor doden door politiegeweld
63
Drukke Dam in Amsterdam minuut stil voor doden door politiegeweld

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.