Femke Halsema stond maandagavond voor een 'duivels dilemma' toen de #BlackLivesMatter-demonstratie op de Dam vele malen groter werd dan van tevoren was gedacht. Dat zei de burgemeester van Amsterdam maandagavond bij talkshow Op1.

"Als wij hadden kunnen voorspellen dat dit zo'n populaire demonstratie zou zijn, dan hadden we andere maatregelen genomen", zei Halsema.

"De verwachting was dat er ongeveer 250 tot 300 mensen zouden komen. Maar het werden er veel meer. Het overdonderde mij. Als ik dit had kunnen voorzien, zoveel mensen op een kluitje, dan hadden we dat normaal weggeleid."

Volgens de burgemeester zwol het protest binnen een uur tot enorme proporties aan, waardoor er alleen op een gewelddadige manier ingegrepen had kunnen worden. Halsema kwam naar eigen zeggen voor een duivels dilemma te staan. "Daar stonden heel veel mensen met zware emoties. Ik had alleen met zware politie-inzet kunnen ingrijpen, wat weer tot veel onrust en misschien rellen had kunnen leiden."

Er waren ongeveer vijfduizend demonstranten op De Dam, de meesten droegen mondkapjes. (Foto: Pro Shots)

'Demonstratierecht mag niet zomaar stopgezet worden'

Halsema vindt echter niet dat ze een fout heeft gemaakt met haar aanpak van het protest. Ze benadrukt dat het recht om te demonstreren in de grondwet zit. Het demonstratierecht mag volgens haar niet zomaar stopgezet worden. Volgens Halsema is het onmogelijk om mensen elk moment van de dag te dwingen zich aan de regels te houden.

Tijdens de demonstratie in Amsterdam bleek het op veel plekken niet mogelijk voor betogers om 1,5 meter afstand te houden. Desondanks werd het protest niet afgebroken en werd er niemand bekeurd. Het protest leidde tot verbaasde reacties bij veel politici en kenners. Overigens is op foto's te zien dat veel demonstranten een mondkapje droegen.

Ongeveer vijfduizend mensen verzamelden zich maandag aan het eind van de middag op de Dam in Amsterdam. De aanleiding van het protest was de dood van de Afro-Amerikaanse man George Floyd in Minneapolis vorige week. Ook in veel steden in de Verenigde Staten en in andere landen vinden protesten plaats die worden aangeduid met de hashtag #BlackLivesMatter.

Dinsdag Black Lives Matter-demonstratie in Den Haag

Black Lives Matter Nederland is van plan om meer demonstraties te houden. Dinsdag 2 juni is een protest aangekondigd in Den Haag, mede georganiseerd door de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Dinsdagochtend gaat de gemeente in overleg met de organisatie over de locatie. "Ook bij deze demonstratie blijven de richtlijnen van de RIVM de afspraak", aldus een woordvoerder van de gemeente Den Haag.

KOZP roept deelnemers op om mondkapjes te dragen en wegwerphandschoenen en zich aan de anderhalvemeterregels te houden. "Heb je ziekteverschijnselen kom dan NIET", zo schrijft KOZP op de actiepagina op Facebook. "Behoor je tot een hoogrisicogroep. Kom niet. Woon je in huis met mensen in de hoogrisicogroep. Kom niet. Toon je solidariteit via bijvoorbeeld sociale media."

Op woensdag 3 juni is een demonstratie gepland in Rotterdam.

Halsema reageert op drukte op de Dam: 'Aantallen niet verwacht'
1
Halsema reageert op drukte op de Dam: 'Aantallen niet verwacht'

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.