De GGD's gaan vanaf maandag iedereen testen met klachten die horen bij het coronavirus. De meeste GGD-regio's verwachten in eerste instantie maximaal enkele honderden tests per dag af te nemen, blijkt uit een rondgang van NU.nl.

Via het telefoonnummer 0800-1202 kunnen mensen vanaf maandagochtend in de eigen GGD-regio een afspraak maken. Dit kan alleen als je daadwerkelijk (milde) klachten hebt die bij het coronavirus horen. Het nummer is bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur.

De test toont overigens alleen aan of je momenteel besmet bent met het coronavirus. Wie de test doet, hoort niet of hij of zij in het verleden besmet is geweest met het COVID-19-virus.

Uit een rondgang van NU.nl blijkt dat een merendeel van de 25 GGD-regio's in eerste instantie verwacht maximaal tussen de vijfhonderd en negenhonderd tests per dag af te zullen nemen. Hoeveel tests de regio's precies te verwerken krijgen, is afwachten.

De capaciteit kan opgeschroefd worden als blijkt dat meer mensen een test aanvragen. De GGD-regio's kunnen in dat geval meerdere zogenoemde teststraten openen.

Startcapaciteit voor coronatests bij GGD's

© NU.nl

De GGD Zeeland heeft niet aangegeven wat zijn startcapaciteit is. Het is daarom onbekend met hoeveel tests per dag deze GGD-regio vanaf juni klaarstaat.

Maandag iets lagere capaciteit

Maandag zal de testcapaciteit in verband met het opstarten nog iets lager liggen, meldt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR. Het nieuwe testbeleid start met het streven om de eerste tests binnen 48 uur uit te voeren.

Naast de GGD's worden in een aantal regio's ook tests in ziekenhuizen en bij huisartsen uitgevoerd. Het is onduidelijk hoeveel dat er precies zijn. In totaal moeten in Nederland vanaf maandag 30.000 tests per dag uitgevoerd kunnen worden, als dat nodig blijkt.

GGD geeft uitslag binnen 48 uur door

De GGD's streven ernaar om iedereen die zich laat testen binnen 48 uur te laten weten of zij inderdaad besmet zijn met het COVID-19-virus. Wie besmet blijkt, moet thuisblijven. Ook wordt aan huisgenoten gevraagd om preventief twee weken in quarantaine te gaan.

Daarnaast starten de GGD's een onderzoek om te achterhalen waar een besmet persoon het virus heeft opgelopen. Ook vraagt de GGD bij wie een patiënt de afgelopen tijd in de buurt is geweest. Deze mensen worden gewaarschuwd dat zij mogelijk ook drager zijn van het virus.

Dit onderzoek is volgens het RIVM essentieel om de COVID-19-epidemie te bestrijden. De verruiming van het testbeleid gaat namelijk gepaard met versoepeling van de maatregelen.

Onder meer de horeca, middelbare scholen en een deel van de kunst- en cultuursector mag onder voorwaarden weer open. Ook het openbaar vervoer gaat weer volgens de normale dienstregeling rijden. Omdat mensen makkelijker bij elkaar kunnen komen, heeft het virus weer meer mogelijkheden om zich te verspreiden.

Coronatest nu voor iedereen: zo werkt de test en het contactonderzoek
116
Coronatest nu voor iedereen: zo werkt de test en het contactonderzoek

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Aanvulling: De kaart is maandag na publicatie aangevuld met informatie van de GGD Groningen, GGD West-Brabant en GGD Hart voor Brabant. De kaart is woensdag aangevuld met informatie van de GGD Flevoland en GGD Twente.

Verbetering: In een eerdere versie van de kaart stond vermeld dat de GGD Fryslân 1.080 tests per dag verwachtte. Dit is onjuist: het betreft de opschalingscapaciteit. In eerste instantie rekent de GGD-regio op 360 tests per dag. De kaart is aangepast.

Daarnaast liet de GGD Noord-Limburg woensdag weten dat de testcapaciteit niet, zoals eerder aan NU.nl gemeld, op 360 tests per dag ligt, maar op 720 tests per dag. De kaart is daarop aangepast.