Scholen in het basisonderwijs worden geadviseerd om zeer terughoudend te zijn met groepsactiviteiten, zoals schoolreisjes, schoolkampen en musicals wanneer ze op 8 juni weer volledig open gaan. Dat blijkt uit het vernieuwde protocol van onder meer de PO-raad dat donderdag is gepubliceerd.

"Scholen wordt dringend geadviseerd zeer terughoudend te zijn met groepsactiviteiten zoals schoolreisjes, schoolkampen, vieringen, musicals en excursies. Voor al deze activiteiten gelden de algemene richtlijnen vanuit de overheid met betrekking tot bijeenkomsten buiten het reguliere lesaanbod, het beperken van verplaatsingen in onder meer de openbare ruimte", staat in het protocol.

Scholen moeten daarnaast contact opnemen met de GGD indien drie of meer leerlingen per groep klachten hebben. Leerlingen met klachten worden zo veel mogelijk getest door de GGD, indien ouders en/of verzorgers daar toestemming voor geven.

Zang en blaasinstrumenten toegestaan

Leerlingen hoeven onderling geen 1,5 meter afstand houden. De richtlijn voor 1,5 meter afstand tussen leerlingen en medewerkers van de scholen blijft na 8 juni wel van kracht. Verder blijkt uit het protocol dat het gebruik van blaasinstrumenten en zang in het basisonderwijs is toegestaan en mogen stagiaires en vaste vrijwilligers weer op de scholen komen.

Sinds 11 mei zijn de scholen in het basisonderwijs weer gedeeltelijk open, nadat ze sinds 16 maart hun deuren moesten sluiten vanwege de uitbraak van het coronavirus. Op de meeste scholen volgen leerlingen sinds de heropening ongeveer 50 procent van de tijd fysiek onderwijs.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Scholen vinden 1,5 meter onrealistisch: 'Kinderen moet je troosten'
203
Scholen vinden 1,5 meter onrealistisch: 'Kinderen moet je troosten'