De afneming van toetsen op afstand heeft niet geleid tot een toename van examen- of tentamenfraude, blijkt na een rondgang van NU.nl langs onderwijsinstellingen en de koepelorganisaties Vereniging Hogescholen en de Vereniging van Universiteiten (VSNU).

Doordat niemand van de onderwijsinstellingen de situatie achter het scherm kan waarnemen, kunnen studenten makkelijk frauderen met examens door bijvoorbeeld iemand anders de toets te laten maken. Ook kunnen studenten gemakkelijk samenwerken.

Bij de Universiteit Twente (UT) vielen recentelijk bij een toets om en nabij zestig van in totaal 280 deelnemers door de mand. Studenten maakten dezelfde fouten en gaven dezelfde antwoorden, terwijl sommigen opvallend hoge scores haalden, schreef Tubantia eerder.

Om fraude tegen te gaan, kunnen hogescholen en universiteiten gebruik maken van een omstreden online proctoringsysteem, vertelt Eva Kloosterman namens de Vereniging Hogescholen. De speciale software kan studenten op afstand in de gaten houden, door toets- en klikgedrag te monitoren, maar ligt onder vuur vanwege privacy-zorgen.

Volgens de regionale krant gebruikt de UT niet zo'n systeem, maar gaat het volgens de woordvoerder om een los incident. Diverse andere onderwijsinstellingen in het land, zoals bijvoorbeeld het Noord-Brabantse Fontys, de Amsterdamse hogescholen en universiteiten en de Universiteit Leiden zeggen evenmin signalen van fraude te hebben ontvangen.

Uitstel van toetsen werkt fraudeurs ook tegen

Niet alleen online proctoring zou potentiële fraudeurs in de weg zitten. Volgens de Hogeschool van Amsterdam zorgt uitstel van toetsen er deels voor dat er minder gefraudeerd kan worden. Onderwijsinstellingen zouden wachten tot 15 juni, de dag waarop het hbo en wetenschappelijk onderwijs weer beperkt op locatie toetsen mogen afnemen. Dat erkent ook de Vereniging Hogescholen.

Studenten krijgen het dan nog druk, verwacht Kloosterman. "Vanaf medio juni proberen we achterliggende toetsen in te plannen om studievertraging te voorkomen."

Dat moet overigens wel gebeuren volgens een strikt rooster. In samenspraak met het kabinet is een protocol opgesteld. Daarin staat op welke uren van de dag studenten aanwezig mogen zijn op de onderwijslocatie. Naar verwachting moet 80 procent van de studenten lessen op afstand blijven volgen om het openbaar vervoer te ontlasten.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.