Vleesverwerkingsbedrijven gaan zich de komende tijd inzetten om hun medewerkers te beschermen tegen besmetting met het coronavirus en andere gezondheidsgevaren. Dat heeft de vleessector dinsdag beloofd na een gesprek met minister Carola Schouten (Landbouw), bevestigt een woordvoerder van de minister in gesprek met NU.nl. De slachthuizen moeten hiervoor zelf maatregelen nemen.

Minister Schouten voerde dinsdag overleg met de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en andere partijen uit de sector. Aanleiding voor het gesprek was de uitbraak van het COVID-19-virus onder medewerkers van het slachthuis van vleesverwerker Vion in Groenlo. Van de 657 medewerkers van Vion testten er 147 (ongeveer 20 procent) positief op het virus.

Volgens de woordvoerder van Schouten was het overleg tussen de minister en de partijen een intens gesprek waarin Schouten de vertegenwoordigers nogmaals op de ernst van de situatie heeft gewezen. "De vertegenwoordigers hebben beloofd alle zeilen bij te zetten om de situatie bij de vleesverwerkers te verbeteren", zegt ze.

De vertegenwoordigers en Schouten hebben gesproken over onder meer de manier waarop de slachthuizen met arbeidsmigranten omgaan. De slachthuizen moeten aantonen dat de huisvesting en het vervoer van arbeidsmigranten verantwoord is. Veel arbeidsmigranten wonen bij elkaar in huis en worden samen met busjes naar het werk gebracht.

Daarnaast is de sector aangesproken op dierenwelzijn. De sector moet scenario's maken voor het geval de werkzaamheden in slachthuizen stil komen te liggen.

Alle medewerkers van slachthuizen worden getest

Volgens de woordvoerder zullen hierover de komende tijd gesprekken plaatsvinden tussen de vleessector en een speciaal team dat is samengesteld door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Een groot deel van de medewerkers van het slachthuis van Vion bestaat uit arbeidsmigranten uit Polen, Roemenië en Bulgarije.

Al het personeel in de vleessector zal de komende tijd worden getest op het coronavirus. Eerder op dinsdag werd al bekend dat inmiddels alle medewerkers van het slachthuis in Groenlo zijn getest. Zo'n 10 procent van de met het coronavirus besmette werknemers bleek ziekteverschijnselen te hebben, meldde de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG).

'NVWA en veiligheidsregio's mogen slachthuizen indien nodig sluiten'

Hoelang de slachthuizen de tijd krijgen om hun zaken op orde te krijgen, kan de woordvoerder niet zeggen. Wel houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) altijd toezicht en kan de NVWA besluiten om de werkzaamheden in een vleesverwerkingsbedrijf stil te leggen als blijkt dat medewerkers er niet veilig kunnen werken. De veiligheidsregio's kunnen daarnaast een gebiedsverbod opleggen aan medewerkers. In dat geval kan het slachthuis gesloten worden.

Ook als blijkt dat bij andere slachthuizen veel besmettingen zijn, kunnen extra maatregelen worden genomen door de NVWA en de betrokken ministeries.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.