De meeste middelbare scholen (53 procent) versoepelen vanwege de coronacrisis de criteria waarmee wordt bepaald of een leerling overgaat of niet. Bijna twee op de vijf scholen hebben het zittenblijven dit jaar zelfs helemaal afgeschaft, blijkt maandag uit een onderzoek van de Volkskrant onder 149 van de ruim 600 Nederlandse middelbare scholen.

De onderzochte scholen zijn verantwoordelijk voor bijna een kwart van de ruim 950.000 middelbare scholieren.

Ruim twee op de vijf scholen zeggen nog wel op basis van de rapportcijfers een bindend advies te geven. Zo'n 15 procent van de scholen zegt in overleg met ouders en leerlingen te bepalen of een leerling met onvoldoende resultaten overgaat.

Leerlingen krijgen sinds 16 maart geen les meer op school, maar volgen digitale lessen. De middelbare scholen mogen op 1 juni weer open en de lessen hervatten, mits aan de anderhalvemeterregels van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wordt voldaan.

Het is nog onduidelijk bij hoeveel scholen dit tot onoverkomelijke problemen zal leiden. Een aantal scholen kiest ervoor om de rest van dit schooljaar door te gaan met digitale lessen en pas na de zomervakantie weer de deuren te openen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.