Het Verenigd Koninkrijk stelt quarantainemaatregelen in per 8 juni voor alle buitenlandse toeristen die de Britse Eilanden willen bezoeken en voor terugkerende Britten, maakt de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel vrijdag bekend.

De maatregel is onderdeel van een nieuw pakket restricties die door het land wordt opgelegd om een tweede besmettingsgolf te voorkomen.

Door de maatregel moeten reizigers twee weken lang in zelfopgelegde isolatie. Details van waar zij verblijven moeten worden doorgegeven aan Britse autoriteiten.

Reizigers van de Ierse eilanden zijn uitgezonderd van de regel, net als transport- en zorgmedewerkers. De Britse regering verwacht dat toeristen en Britten zelf per auto naar hun locatie gaan en anderen voor hun laten winkelen.

Wie de maatregelen overtreedt, riskeert een boete van 1.000 pond (1.117 euro). Buitenlanders kunnen daarnaast het land uitgezet worden. De isolatie wordt door middel van steekproeven gecontroleerd.

Britse luchtvaartmaatschappijen teleurgesteld

De maatregelen zijn een klap in het gezicht van de Britse luchtvaartmaatschappijen. CEO's hebben de laatste weken meermaals gewaarschuwd voor de "vernietigende economische klap" die hun bedrijven te wachten staat als het Verenigd Koninkrijk op slot gaat.

Volgens Patel gaat het land echter niet compleet op slot: "De grenzen blijven immers open." Reizigers op arriverende vluchten worden in de lucht al geïnformeerd over de nieuwe regelgeving en luchthavens zijn verantwoordelijk voor het informeren van reizigers als zij landen.

Wetenschappelijk adviseur van de Britse regering Sir Patrick Vallance vertelde vrijdag dat de afstandsmaatregelen voorlopig nog van kracht blijven. Ook contactberoepen zoals tandartsen mogen nog niet aan de slag, hoewel er wordt gewerkt aan een protocol om hen te laten openen.

In het Verenigd Koninkrijk zijn meer dan een kwart miljoen mensen besmet met het coronavirus, terwijl bijna 37.000 inwoners overleden aan de gevolgen van het virus. Het Britse volk klaagt de laatste weken steeds meer over de aanpak van de Britse premier Boris Johnson, die begin mei de coronamaatregelen voor het Britse volk nog ietwat versoepelde.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.