Het lukt mensen steeds minder goed om 1,5 meter afstand te houden, zo blijkt vrijdag uit een tweede gedragsonderzoek van onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en regionale GGD's. In vergelijking met het vorige onderzoek is er een toename van 5 procent van het aantal mensen dat zegt het houden van afstand "heel moeilijk" te vinden.

Ook het aantal mensen dat zegt dat anderen altijd 1,5 meter afstand houden, neemt vergeleken met half april af. Op het werk gaat het om een afname van 5 procent, bij het boodschappen doen om een afname van 9 procent en bij het bezoeken van familie en vrienden is er een afname van 12 procent.

"Mensen met een hogere kans op een ernstig verloop van een corona-infectie lukt het over het algemeen beter de coronamaatregelen op te volgen", aldus het RIVM. Het draagvlak voor de maatregelen op het gebied van hygiëne, het thuisblijven bij verkoudheidsklachten en het afstand houden blijft met 90 à 95 procent "onveranderd hoog".

De onderzoekers hebben bevonden dat de mensen die zich bedreigd voelen door het virus, de adviezen zoals het handen wassen nauwkeuriger opvolgen. "Hoewel de verschillen niet groot zijn, rapporteren mensen met een kwetsbare gezondheid vaker de hygiënemaatregelen op te volgen en de 1,5 meter afstand te houden."

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort