Brazilië heeft dinsdag (lokale tijd) meer dan 1.179 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus geregistreerd, meldt het Braziliaanse ministerie van Gezondheid. Het is het tot nu toe grootste aantal sterfgevallen in een dag tijd.

In Brazilië zijn nu in totaal 17.971 mensen overleden aan COVID-19. Alleen al in de staat São Paulo werden dinsdag 324 doden gerapporteerd.

Dinsdag werd ook het grootste aantal nieuwe besmettingen bevestigd sinds het virus in februari uitbrak in Brazilië: 17.408. In totaal zijn er nu 271.628 vastgestelde besmettingen in het land.

Sinds maandag hebben volgens Johns Hopkins University wereldwijd alleen de Verenigde Staten en Rusland nog meer besmettingsgevallen. Er zijn wereldwijd vijf landen waar op dit moment meer overlijdensgevallen bekend zijn: de VS, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje en Frankrijk.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft zich altijd verzet tegen de coronamaatregelen in het land, omdat deze de economie schaden.

'Malariamiddel als middel tegen virus'

Naar verwachting kondigt het Braziliaanse ministerie van Gezondheid woensdag nieuwe richtlijnen aan voor het gebruik van het medicijn chloroquine als geneesmiddel tegen het coronavirus. Vrijdag stapte minister van Gezondheid Nelson Teich op, omdat hij de nieuwe richtlijnen niet wilde ondertekenen. Interim-minister Eduardo Pazuello zal het nieuwe protocol naar verwachting wel ondertekenen.

Bolsonaro liet in de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd) weten dat hij over een doos met het malariamiddel beschikt voor het geval zijn 93-jarige moeder het nodig heeft. De president zei dat hij gehoord heeft dat zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump het middel preventief gebruikt.

Trump onthulde maandag in een persconferentie dat hij het medicijn hydroxychloroquine, een middel dat vergelijkbaar is met chloroquine, al anderhalve week preventief slikt. Het is niet medisch bewezen dat het werkt tegen het virus.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.