De Britse oorlogsveteraan Tom Moore, die bijna 33 miljoen pond (37 miljoen euro) ophaalde voor de gezondheidszorg in het Verenigd Koninkrijk, wordt geridderd. Hij is voorgedragen door de Britse premier Boris Johnson.

Johnson heeft Moore persoonlijk aangedragen bij de Britse koningin Elizabeth, meldt Downing Street in een verklaring. De koningin zou de nominatie al geaccepteerd hebben. Woensdag zal dat formeel bekend worden gemaakt.

"Kolonel Toms fantastische inzamelingsactie heeft records gebroken, het hele land geïnspireerd en ons allemaal een lichtpuntje bezorgd tijdens de coronacrisis", zegt Johnson. "Namens iedereen die door zijn geweldige verhaal is geraakt, bedank ik hem."

Moore laat in een eerste reactie aan BBC News weten dat hij uitkijkt naar zijn ontmoeting met de koningin. Daarnaast roept de veteraan de wereld op aardig voor elkaar te zijn en anderen een glimlach te bezorgen. Ook zegt hij dat er een mooie toekomst in het verschiet ligt en dat mensen zich daarom niet eenzaam moeten voelen in de coronacrisis.

Tom Moore tijdens zijn inzamelingsactie. (Foto: Reuters)

Moore icoon door inzamelingsactie in achtertuin

Moore, die door Johnson een "echte nationale held" wordt genoemd, werd vorige maand plots een icoon toen hij in zijn achtertuin honderd rondjes met zijn rollator ging lopen. Zo hoopte hij 1.000 pond (zo'n 1.140 euro) op te halen voor het Britse gezondheidsstelsel, de NHS.

Doordat het nieuws massaal werd opgepikt, haalde hij zijn doel binnen enkele uren en liep het opgehaalde bedrag snel op. Nog nooit eerder had één persoon zo veel geld opgehaald met een wandeling.

Eind april werd Moore door de koningin al bevorderd van kapitein tot kolonel. Dat gebeurde op zijn honderdste verjaardag. Ook werden er die dag twee treinen naar hem vernoemd en kreeg hij 140.000 verjaardagskaarten opgestuurd, waaronder een van koningin Elizabeth.